Natur informasjon

02 Apr.

Oppskrifter

0

Her kommer flere sunne oppskrifter for påske som kan gi en kreativ og smakrik opplevelse for alle.

 

1. Marsipan-egg (med naturlig farge)
2. Hvit sjokolade-egg (naturlig farge om ønsket
3. Fylte sjokolade-egg

 

Oppskrift 1

Sukkerfri og Veganske marsipan påske-egg

De små kommer til å elske deg «til månen og tilbake» når du lager disse nydelige marsipanpåskeeggene! De er rå, veganske og perfekt som en liten søt påskeglede – helt uten raffinert sukker.

 

Fargerike marsipan påskeegg

 

Bildet over viser kun noen få farger, og de kan også gjøres mer subtile om det brukes mindre fargepulver eller enda knæsjere farger ved å bruke mer fargepulver. Se beskrivelse lenger ned for hvordan lage fargene på naturlig måte.

 

Tilberedningstid:

  • Forberedelser: 10 minutter
  • Hviletid i kjøleskap: 30 minutter
  • Totalt: ca. 40 minutter

 

Ingredienser:

 

Fremgangsmåte:

 

  1. Smelt kokosoljen i varmt vannbad (tørr kjele med innholdet over i en kjele med varmt vann).

  2. I en større bolle (eller kjøkkenmaskin), bland sammen mandelmel, lønnesirup, vaniljepulver, smeltet kokosolje og eventuelt bittelitt mer kokosolje eller vann. Når massen begynner å samle seg, kna den med hendene til du får en fast og smidig deig. Om du skulle oppleve at deigen blir for "fuktig" kan du tilsette mer mandelmel (eventuelt rismel/kokosmel/potetmel)

  3. Del "deigen" i flere like deler som tilsvarer hvor mange egg du vil ha av hver farge.

    Tilsett en liten mengde naturlig farge i hver del (start heller med mindre enn du tror og tilsett mer ettehvert som du blander med kjøkkenmaskinen, skyll kjøkkenmaskinen etter hver fargeblanding). Kan også blandes for hånd, men vil ta mer tid og kanskje skape ukonsistens i fargeleggingen.


    Hvit = Helg hvit blir vanskelig å få til da mandelmelet har litt gulfarge (eventuelt tilsett kokosmel)

    Marineblå = Blå spirulina pulver (veldig små mengder for lys blå, tilsett mer for mørkere blå)

    Rosa = Pitaya pulver (små mengder for lys rosa, tilsett mer for mørkere rosa) - Eventuelt små mengder rødbetepulver eller rødbete saft fra syltede rødbeter.

    Lilla = Acai pulver (eventuelt blåbær pulver om mørk lilla) 

    Rød = Rødbete pulver (dobbeltjekk smak fortløpende, da det må litt mengde til for å få skikkelig rødfarge, alternativt bruk kirsebær juice pulver)

    Grønn = Matcha (NB denne inneholder coffein og kan ha en litt bitter smak - eventuelt andre greens pulver kan også fungere, bruk små mengder)

    Gul = Gurkemeie pulver (selv om den ser oransj ut, blir den gul, bare sjekk smak underveis) - alternativt bruk Gulrot juice pulver

    Brun = Kakaopulver (ekte criollo kakao gir energi og feel good, her kan du bruke litt mer)

    Sort = Aktivert kull pulver (denne er avgiftende, så vær obs, dobbeltsjekk smak underveis)


  4. Når du er fornøyd med fargen og er klar for å lage eggene:

    Ta ca. 1-2 ss deig og rull mellom hendene til små egg. For større egg kan du bruke 2-3 ss eller mer etter ønske. Du kan bruke egg form for å få helt perfekte egg, men er ikke nødvendig om du er flink med hendene.  Du kan såklart også lage andre former enn egg om ønskelig sålenge "deigen" holder sammen godt nok.

    Ønsker du mer fargelegging etterpå kan du smelte mer kakaosmør/kakaofett (eller kokoslje) og tilsette fargepulver i små glassboller og bruke pensel for å tegne prikker eller andre mønster på eggene.

    Du kan også smelte eller laget flytende sjokolade og dyppe eggene for å få ekstra spesielle egg (se egen oppskrift for hjemmelaget vegansk og sukkerfri sjokolade).


  5. Legg eggene/figurene på et fat og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter

    De kan oppbevares i fryser, men må ha tid på å tine før de kan serveres.

    Dersom du vil gi dem bort, kan du pakke dem inn i bakepapir eller fine bånd.

 

 

Oppskrift 2 

Hvit sjokolade Påske-egg - Sukkerfri og vegansk - Med farge?

Denne oppskriften krever sjokolade-former for å gjennomføre. Du kan finne mange forskjellige former

 

For store fine egg slik som vist på bilde så bruk denne formen (kjøp flere enn 1 da halvdelene må smeltes sammen etter kjølning).

 

Eventuelt denne formen for små glatte egg (trenger ikkes meltes sammen etterpå).

 

 

 

Bildet viser eggene uten farging, om du tilsetter farge slik beskrevet på oppskrift 1 kan du få noen veldig kreative egg. Det er også mulig å "male" eggene etterpå med en naturlig matfarge, se siste del av beskrivelsen.

 

Ingredienser:


250g kakaosmør
4 ss kokosolje
6 ss lønnesirup (eventuelt agavesiruphonning eller annen naturlig søtning, smak deg frem og tilsett eventuelt mer)
1-2 ts vaniljepulver
En klype himalayasalt eller havsalt 


Valgfritt: 1,5 dl cashewsmør (for en tykkere konsistens, men fargen vil bli noe gul/brun), alternativt kan du lage en "krem" fra ferdig kokte kikerter og litt smeltet kokosolje for en nøtte-allergi vennlig valg.

 

Fremgangsmåte:

 

    1. Smelt kakaosmør og kokoslje i varmt vannbad (tørr kjele med innholdet over i en kjele med varmt vann). For best resultat ikke la kakosmøret bli over 46 grader.

    2. Tilsett søtning, vaniljepulver, salt og eventuelt cashewsmør mens det røres godt. Smak forsiktig og se om du er fornøyd med smaken (eventuelt tilsett mer av ingredienser du ønsker). Husk at smaken blir noe annerledes når det er kjølt ned og stivnet.

    3. Hvis du skal ha farge må du fordele den smeltede massen i forskjellige boller (helst varmet på forhånd). Og så tilsett fargene du ønsker i hver av dem. Prøv å mål opp riktig mengde ut ifra hvor mange egg du ønsker å lage. Fargekodene er beskrevet over i forrige oppskrift og gjelder også her, men husk at når den stivner kan fargen bli noe annerledes da smeltet kakosmør ser gulere/gjennomsiktig ut når den er flytende og blir hvitere når den stivner/kjøler.

      Hvis du vil ha brune sjokolade-egg bare tilsett kakopulver. Du kan også smelte brun sjokolade og dyppe eggene etter de har tørket i kjøleskapet for å få dobbelt lag som gir ekstra spesielle egg (se egen oppskrift for hjemmelaget vegansk og sukkerfri sjokolade).

    4. Bruker du denne sjokolade formen (delte egg), så må du smelte dem sammen igjen etter de har stivnet/kjølt; ved å legge den flate siden av eggene på en varm overflate (som en varm talerken) for så å klistre sammen 2 halvdeler som matcher hverandre før du setter det inn i kjøleskapet igjen.

    5. Ønsker du mer fargelegging etterpå kan du smelte mer kakaosmør/kakaofett (eller kokosolje) og tilsette fargepulver i små glassboller og bruke pensel for å tegne prikker eller andre mønster på eggene.


    6. De kan oppbevares i fryser, men må ha tid på å tine før de kan serveres. Hvis de oppbevares i kjøleskap burde de spises innen 1 uke. NB disse sjokoladene smelter raskere enn vanlig i romtemperatur.

 

Oppskrift 3 

Rå veganske påske-egg med kokos-kremfyll

 

Gir ca. 6 store egg (denne formen - husk å kjøp flere) eller 12-15 mindre egg

 

Sjokolade egg - Påske

 

 

Ingredienser

Sjokoladeskall:


Kremfyll ("fondant"):

  • 1.5 dl kopp kokoskrem (den faste delen fra kokosmelk på boks, helst la stå i kjøleskap 1 døgn først).
  • 1/2 dl kokosolje
  • 1/2 dl cashewsmør (for en tykkere konsistens, men fargen vil bli noe gul/brun), alternativt kan du lage en "krem" fra ferdig kokte kikerter og litt smeltet kokosolje for en nøtte-allergi vennlig valg (eventuelt bruk mer kokoskrem isteden, blir da mer flytende "foundant").
  • 1/2 dl lønnesirup (eventuelt agavesiruphonning eller annen naturlig søtning, smak deg frem og tilsett eventuelt mer)
  • 1 ts vaniljepulver

 

Fremgangsmåte

Sjokoladeskall:

  1. Smelt kakaosmør og kokosolje (tørr kjele med innholdet over i en kjele med varmt vann).
  2. Tilsett lønnesirup, og visp inn kakaopulver, vaniljepulver og salt til du har en jevn masse. Bruk gjerne en elektrisk visp eller gaffel. Sikt kakaopulveret om det har klumper.
  3. Hell et lag sjokolade i eggformene og sett dem i fryseren i 2 minutter. Ta dem ut og tilsett et nytt lag. Gjenta 2–3 ganger til du får ønsket tykkelse. Husk å fryse noen minutter mellom hvert lag.

Fyll:

  1. Smelt kokosolje, kokoskrem og cashewsmør skånsomt i vannbad. Tilsett lønnesirup/agave (eller honning) og vanilje. Rør godt – blandingen skal være flytende. Tilsettes så inn i indre del av sjokolade formene. Sett så fryseren i noen minutter eller kjøleskapet i 30 minutter.

  2. Bruker du denne sjokolade formen (delte egg), så må du smelte dem sammen igjen etter de har stivnet/kjølt; ved å legge den flate siden på eggene på en varm overflate som en varm talerken for så å klistre sammen 2 egg-halvdeler som matcher hverandre før du setter det inn i kjøleskapet igjen.

    Alternativt kan du la de være halve egg ved å legge et sjokoladelag på toppen slik som vist på bildet.

  3. Hvis du vil ha "eggeplomme" kan du la det være rom helt innerst del av formen. Ta ut ca. ⅓ kopp av fyllet og hell i en separat bolle. Tilsett litt gurkemeiepulver til blandingen får en gul farge. Sett i fryseren i 5 minutter. Når den gule massen er stivnet, rull små kuler som skal bli "eggeplommen" i fyllet.

  4. Ønsker du mer fargelegging etterpå kan du smelte mer kakaosmør/kakaofett (eller kokosolje) og tilsette fargepulver i små glassboller og bruke pensel for å tegne prikker eller andre mønster på eggene.

 

Tips og oppbevaring:

  • Kan oppbevares i fryser over tid. Rett fra fryseren vil fyllet være mer fast og konfektaktig.


  • For en myk, rennende opplevelse, la eggene stå i romtemperatur før servering.


  •  Om ikke fryser: Siden kokoskrem er ferskvare, bør eggene oppbevares i kjøleskap og spises innen 5–6 dager.

 

God påske og nyt dine hjemmelagde, sunne, veganske påske-egg!

 

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.