Flere visninger

Kakaosmør - Økologisk (Criollo variety) - 250 g



Vanlig pris: kr 152,95

Tilbudspris kr 130,01   spar 15%

På lager

Leveringstid 1-3 dager

  • Kjøp 6 for kr 129,95 hver og spar 16%
Tilbudet varer så langt lageret rekker

Details:

Ekte kakaofett er det som også brukes for å lage hvit sjokolade
Bruk: smelt sammen med kakaomasse & søtning for å lage sjoklade
  • Økologisk Økologisk
  • Vegan Vegan
  • Sukkerfri Sukkerfri
  • Glutenfritt Glutenfritt

Detaljer

I Mellom-Amerika er kakao kjent som "Gudenes føde".

Våre kakaobønner er av premium kvalitet, av kreolsk variasjon (type), og den kommer fra Peru. Den Kreolsk variasjon kalles "The Queen of Cacao", og den produserer den høyeste kvaliteten av bønner som er kjent. Kreolske kakao er en gammel variasjon, ikke-hybrid og produserer "fine og smakfulle" bønner. Det er den sjeldneste, dyreste og den er høyt ansett for sin premium kvalitet. Viden kjent for sin komplekse og rike smak og aroma. Bare en brøkdel av verdens kakaoproduksjon kommer fra kreolske trær. Fordi de er delikate og ømtålelige er det få produsenter, og de er også utsatte for visse sykdommer.

 

Kakaosmør er også kjent som theobromaolje. Det er det lyse, gulaktige, naturlige vegetabilske fettet i kakaobønnen som brukes. Kakaosmør utvinnes fra kakaobønnene og kan brukes til å lage sjokolade, kakaopulver, kremer, såper og mye mer. Det går med ca 1,1-1,3 kg rå kakaobiter (nibs) til å lage 450 gram rått kakaosmør. Kakaosmør har en mild sjokoladesmak og aroma. Hvit sjokolade er laget av kakaosmør. Rått kakaosmør lages ved kaldpressing, som bevarer de naturlige ingrediensene i kakaosmøret. Dette kakaosmøret er rått, uraffinert og kjemikaliefritt.

 

Kakaobønnen er utrolig næringsrik, og tilfører kroppen en hel hær av antioksidanter som bidrar til å bekjempe sykdommer, hever stemningsleiet og tilfører essensielle mineraler som støtter immunforsvaret. En stor del av kakaobønnenes suksess som superfood, er at den inneholder kakaosmør, et essensielt fettstoff som er en god kilde til de gunstige oljesyrene. Dette enumettede fettstoffet er det samme fettet som finnes i olivenolje; et sunt fett som øker det gode kolesterolet og reduserer appetitten. Vår økologiske kakaosmør er en god kilde til hjerte-vennlig fett og passer ypperlig til  “dekadente” desserter, rå sjokolade og kremede drikker. Prøv det på huden din som fuktighetskrem for naturlig beskyttelse mot miljøgifter og elementene.

 


NØKKELEGENSKAPER

Rå, sertifisert økologisk
Økologisk Sertifisering GB-ORG-05
Opphavsland: Peru
Skånsomt kaldpresset (fra kakaobønnen)
Uten kjemiske tilsetningsstoffer
Glutenfritt
Vegansk
Høyt innhold av antioksidanter
Kan bidra til å styrke huden og bevare fuktigheten
Kan lindre eksem og andre hudproblemer



BRUKES FOR

Hvordan kan smøret brukes?

Kakaosmør er et svært stabilt fett, og inneholder naturlige antioksidanter som forhindrer at smøret harskner. Smøret har en holdbarhet på 2-5 år.


Du kan tilsette biter av kakaosmør i smoothies, desserter, iskrem eller sjokolade. Kakaosmør smelter lett rundt kroppstemperatur og kan mikses inn i alle typer oppskrifter. Når kakaosmøret skal brukes i maten, bør du smelte det lett i vannbad først. På den måten blir ikke smøret utsatt for høy temperatur.


Kakaosmør er også en ypperlig fuktighetsgiver og har blitt brukt til å holde hud myk og fin i århundrer. Den smelter ved kroppstemperatur og absorberes fint av huden. Smøret anbefales ofte for behandling av hudplager som for eksempel eksem og dermatitis. Når den påføres utenpå huden skaper den en barriere mellom sårbar hud og ytre miljø samtidig som den holder på fuktigheten.



HISTORISK BRUK

Det er en lang brukerhistorie bak kakaosmør blant gravide kvinner for å forhindre strekkmerker, og dette behagelig duftende smøret  kan også brukes til utallige andre ytre og indre formål. Kremer og oljer som inneholder kakaosmør brukes ofte i aromaterapiprodukter for å skape dyp avslapning og velvære.


Det antas at kakaotreet har vært dyrket av mayaindianerne i Mellomamerika siden 600-tallet. De benyttet bønnen som valuta. Det er ikke kjent hvordan de så oppdaget den kompliserte prosessen som er nødvendig for at kakaofrukten skal foredles til sjokolade. Det antas at kakaobønnenes frukter ble brukt allerede for 2 500 år siden, men at det da hovedsakelig var fruktkjøttet rundt bønnene som ble benyttet. Det ble blant annet brukt til å fremstille drikken xocolatl, som bestod av kakaobønner som ble ristet og most til en feit kakaomasse og deretter smaksatt med vanilje, honning, sukker og chili, og innimellom maismel for å gjøre drikken drøyere. Denne kakaomassen ble presset sammen til små boller som så ble tørket, og deretter raspet og vispet i kaldt vann den første tiden, for siden å vispes ut i varmt vann. Denne metoden er fortsatt i bruk flere steder i Amerika. Siden kakaobønnene var verdifulle, ble de ofte brukt til seremonier i Mesoamerika, som enkelte ganger involverte menneskeofring, gitt som gaver eller byttet med handelsmenn i andre ting. Kakao ble der nesten alltid benyttet i flytende form. Sjokolade i fast form slik vi gjerne er vant med å se den ble utviklet av europeere i moderne tid.


Senere ble frukten spredt videre fra olmekerne, via mayafolket og aztekerne. Kakaobønnen kom til Europa i 1502 med Christofer Columbus som samme år hadde vært den første europeer som så en kakaobønne på øya Guanaja (Isla de Pinos). Disse tok han med tilbake til Spania. De ble imidlertid ikke satt pris på av landets hoff. I 1519 introduserte Hernán Cortés drikken fra det mexicanske hoffet i Montezuma der han selv hadde smakt drikken.


Under Karl Vs styre ble det etablert et spansk monopol på kakaoimport. Dette monopolet ble opprettholdt i 80 år. Spanjolene begynte å drikke drikken som Cortés hadde tatt med til Spanien, men nå oppvarmet som varm sjokolade. På 1600-tallet økte populariteten for kakao i Europa. Ikke minst var det jesuittene, som hadde mange misjonærer i Den nye verden, som gjorde drikken kjent. Kakaoen som drikk erobret på denne måten Europa, via kongehusene og adelen. Den ble i 1615 spredt til Frankrike ved giftemålet mellom Anna av Østerrike og Ludvig XIII av Frankrike.


På katolsk kirkelig hold oppstod problemstillingen om drikking av sjokolade kunne anses som et brudd på fasten, og saken ble ansett som avklart med den italienske kardinal Francesco Maria Brancaccios granskning; i en bok han utgav i 1652 redegjorde han for at sjokolade var sunt og dessuten ikke omfattet av de gamle fasteforskrifter.
Sjokolade som næringsmiddel ble stadig mer populært blant de mer velstående, men var fortsatt ukjent for de fattigere innbyggerne. Videre ble kakaoen og sjokoladen spredt til Nederlandene (Amsterdam ble en stor kakaohavn) og derfra videre til Tyskland og nordover til Skandinavia, samt sørover til Italia. Til Storbritannia kom kakaoen på midten av 1600-tallet, der sjokoladehus i London begynte å konkurrere med de etablerte kaffehusene. I sjokoladehusene drakk man sjokoladedrikker som ble ansett å ha såvel afrodisiakiske som helsefremmende og styrkende effekter.




FORSIKTIGHETSREGLER

Lagres på tørt og kjølig sted eller i romtemperatur, helst ikke i kjøleskap da det vil gjøre smøret veldig hardt. Kjølig på 10-24 grader er ideelt, da beholder smøret holdbarheten lengst.



Her er en video som viser en av mange oppskrifter man kan bruke kakaosmør til:


 

Tilleggsinformasjon

Merke Grateful Nature
Avansert filter Økologisk, Vegan, Sukkerfri, Glutenfritt, Kakao, Baking
Nettovekt 250 g
Produsert i land Peru
Best før dato 16. des. 2025