Detaljer
Rå og økologiske paranøtter (Bertholletia excelsa)
Paranøtten kommer fra et sør-amerikansk tre og selv om det er navngitt som "Brazil" nøtter, betyr det ikke nødvendigvis at det er utelukkende i Brasil. Faktisk finnes Brasilnøtt-trær i Guianas, Venezuela, Brasil, Colombia, Bolivia og Peru.
Paranøttreet er et stort tre som kan bli opptil 30-45 m høyt dessuten kan det bli mer enn 500 år gammelt! Botanisk sett er paranøtten en kapselfrukt og ikke en nøtt. Nøttene sitter inne i en kapsel som veier ca 3 kg og som inneholder ca 25 nøtter. Nøttene sitter så tett at det harde skallet som sitter rundt hver individuelle nøtt formes av nøttene som ligger ved siden av.
De er næringsrike og smakfulle, smaker litt jordaktig. Det mettede fett innholdet i paranøtter er blant de høyeste av alle nøtter. På grunn av den rike smaken, kan paranøtter ofte erstatte macadamia nøtter eller kokosnøtter i oppskrifter. Nøttene blir også presset for olje.
En god kilde til vitaminer og mineraler
Paranøttene har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kobber, fosfor og kostfiber. Paranøtter er også en kilde til kalsium og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten kan være et bidrag til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Vitamin E og selen kan bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens tiamin og fosfor kan bidra til å støtte normal energiomsetning. Kalium kan bidra til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Sink kan bidra til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber kan være gunstig for fordøyelsen.
Det er også en god antioksidant - og kan bidra til å beskytte cellene mot frie radikaler skader, forsinke aldringsprosessen og stimulere immunsystemet.
Brazil nut olje blir ofte brukt i sjampo, såpe og hud lotion. Det er en av de beste kildene til selen som de inneholder omkring 2500 ganger så mye av som noen andre nøtter.
Som alle nøtter er paranøtter en god kilde til protein og fiber, og er en populær kilde til næring og mineraler blandt vegetarianere. Paranøtter er rike på mineraler og sporstoffer som sink og magnesium, og inneholder nyttige mengder fosfor, kobber og jern.
BRUKSOMRÅDE
Paranøtter spises som snacks, brukes i bakverk og dessert, lages til nøttesmør og nøttemelk, og kan brukes i konfekt.
Paranøtter knekkes og spises som snacks, gjerne rundt juletider. Smaken minner om kokos. Nøttene er kjent for å være vanskelige å knekke og et godt tips er å bløtlegge de i vann noen minutter først slik at de blir lettere å knekke.
Brasilnøttsmør lages ved å male paranøtter før de blir kremet og fint nøttesmør. Det beholder den ernæringsmessige verdien av paranøtter, og er rik på protein, fiber og essensielle fettsyrer. Det finnes varianter av bruksområder for Brasilnøttsmør. Det kan brukes som et pålegg, blandet inn i sauser og dressinger, spist vanlig, eller brukes til å lage desserter.
NÆRINGSINNHOLD
Paranøtter består av 18% protein, 13% karbohydrater, og 69% fett. Blant fettinnholdet er det omtrent 25% mettet, 34% flerumettede, og 41% enumettet.
Næringsinnhold i 100 g spiselig vare
Vann, 3 g
KJ, 2882
Kcal, 699
Protein, 14.2 g
Karbohydrat, 3.1 g
Fett, 68.2 g
Mettet fett, 16.4 g
Enumettet fett, 25.8 g
Flerumettet fett, 23 g
Stivelse, 0.7g
Mono + Di, 2.4 g
Kostfiber, 8.1 g
Vit B1, 0.67 mg
Vit B2, 0.03 mg
Niacin, 0.3 mg
Niacin ekviv., 2.7 NE
Vit B6, 0.31 mg
Folat, 21 ug
Vit E, 5.7 Alfa-TE
Kalsium, 170 mg
Jern, 2.5 mg
Natrium, 3 mg
Kalium, 660 mg
Magnesium, 410 mg
Sink, 4.2 mg
Selen, 250 ug
Kopper, 1.76 mg
Fosfor, 590 mg
DETALJERT NÆRINGSINNHOLD
TIAMIN (vitamin B1)
Kan bidra til normalt energigivende cellestoffskifte, normal funksjon av nervesystemet og psykologisk funksjon.
RIBOFLAVIN (vitamin B2)
Kan bidra til et normalt energigivende cellestoffskifte, redusere tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet, opprettholdelse av sunn hud og syn, så vel som beskyttelse av celler mot oksidativt stress. Riboflavin kan bidra til et godt jernstoffskifte i kroppen.
NIACIN (vitamin B3)
Kan være en faktor i et normalt energigivende cellestoffskifte, reduksjon av tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet, psykologisk funksjon og vedlikehold huden.
VITAMIN B6 (pyridoksin)
Kan bidra til normalt energigivende cellestoffskifte, redusere tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet og immunforsvaret og normal psykologisk funksjon. Vitamin B6 kan også bidra til homocystein metabolisme, dannelse av røde blodlegmer, normal proteinmetabolisme og glykogen og til regulering av hormonsystemet.
FOLSYRE
Kan bidra til normal psykologisk funksjon, normal funksjon av immunsystemet og reduksjon av tretthet og utmattelse. Folat kan også spille en rolle i celledelingsprosessen, normal aminosyre-syntese og homocystein metabolisme.
VITAMIN E
Kan bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
Vitamin E er en kraftig antioksidant og kan bidra til å beskytte fettstoffene i cellemembranen mot oksidasjon, og å hindre skade på cellemembraner; cellemembranen holdes myk slik at nærings- og avfallstransport styrkes.
SELEN
Kan bidra til sunt hår og negler, og å beskytte cellene fra oksidativt stress og bidra til normal funksjon av immunsystemet og skjoldbruskkjertelen.
JERN
Kan bidra til normal kognitiv funksjon, normal funksjon av immunsystemet og energigivende cellestoffskifte, som kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Jern kan også spille en rolle i celledelingsprosessen, normal dannelsen av røde blodlegemer, hemoglobin og oksygentransport i kroppen.
SINK
Kan bidra til den normale funksjon av immunsystemet og beskyttelse av cellene våre mot oksidativt stress.
Kan bidra til normal kognitiv funksjon, den normale funksjon av immunsystemet, opprettholdelse av normalt syn, benbygning, hår, hud og negler. Sink kan også bidra til å hjelpe til prosessen med celledeling, DNA-syntese og beskyttelse mot oksidativt stress. Sink kan bidra til normal metabolisme av fettsyrer og makronæringsstoffer (fett, proteiner og karbohydrater) og opprettholdelsen av normalt testosteronnivået i blodet.
Kan bidra til å dempe inflammasjon i kroppen.
KOPPER
Kan bidra til normal funksjon av nervesystemet, et energigivende cellestoffskifte, immunsystemet og bindevev. Dette viktige spormineralet kan også bidra til normal hårpigmentering, normal jerntransport i kroppen, og til å beskytte celler mot oksidativt stress.
KALSIUM
Kan bidra til normalt fungerende energistoffskifte, muskler, beinbygning og tenner, samt til normal nerveoverføringsimpulser for mental velvære og normal funksjon av fordøyelsesenzymer.
KALIUM
Kan være viktig for syre-base-balansen i kroppen og for at hjerte, nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. Kan bidra til å regulere og opprettholde væskebalansen i kroppen. Kan bidra til optimal enzymfunksjon i kroppen (kalium er en viktig kofaktor for mange ulike enzymer), og støtte karbohydratmetabolisme og proteinsyntese.
NATRIUM
Natrium kan bidra til kroppens elektrolyttbalanse, og for å opprettholde riktig sammensetning av kroppsvæsker – som vil si at det kan bidra til at kroppen har riktig væske-, syre- og basebalanse. ... Omtrent 10 prosent av kroppens natrium finnes i cellene som inngår i nerve- og muskelcellenes funksjon.
FOSFOR
Fosfor er det mineralet vi har nest mest av i kroppen. Det meste er bundet til kalsium i skjelettet og fosfor kan være viktig for sterkt benvev og sterke tenner. Fosfor kan bidra til å transportere de viktige fettsyrene rundt i kroppen, og med å omsette karbohydrater, proteiner og fettstoffer som inngår i kroppens biokjemiske prosesser.
MAGNESIUM
Kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse, styrke et godt energigivende cellestoffskifte og psykologisk funksjon – også til normal funksjon av nervesystemet, muskulatur og vedlikehold av normal benbygning og tenner. Magnesium kan også ha en rolle i celledelingsprosessen.
FORSIKTIGHETSREGLER
Paranøtter bør lagres og oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.
Noen mennesker kan ha allergi mot nøtter.
Paranøtt-"parmesan":
Økologisk Sertifisering: GB-ORG-05
Opphavsland: Peru
Tilleggsinformasjon
Merke | Grateful Nature |
---|---|
Avansert filter | Økologisk, Vegan, RAW food, Glutenfritt, Nøtter |
Ingredienser | Rå, økologiske paranøtter (Bertholletia excelsa) |
Nettovekt | 500 g |
Produsert i land | Bolivia |
Best før dato | 1. apr. 2026 |