Flere visninger

  • 100 % naturlig 100 % naturlig
  • Økologisk Økologisk
  • Vegan Vegan

Paranøtter - Brazil Nuts - Rå økologisk - 500 gkr 248,40

På lager

Leveringstid 1-3 dager

  • Kjøp 3 for kr 207,00 hver og spar 17%

Details:

De er næringsrike og smakfulle, smaker litt jordaktig. Det mettede fett innholdet i paranøtter er blant de høyeste av alle nøtter. På grunn av den rike smaken, kan paranøtter ofte erstatte macadamia nøtter eller kokosnøtter i oppskrifter. Nøttene blir også presset for olje. Paranøtten kommer fra et sør-amerikansk tre og selv om det er navngitt som "Brazil" nøtter, betyr det ikke nødvendigvis at det er utelukkende i Brasil. Faktisk finnes Brasilnøtt-trær i Guianas, Venezuela, Brasil, Colombia, Bolivia og Peru.
Ingredienser:

Rå, økologiske paranøtter (Bertholletia excelsa)

Detaljer

Rå og økologiske paranøtter (Bertholletia excelsa)

Paranøtten kommer fra et sør-amerikansk tre og selv om det er navngitt som "Brazil" nøtter, betyr det ikke nødvendigvis at det er utelukkende i Brasil. Faktisk finnes Brasilnøtt-trær i Guianas, Venezuela, Brasil, Colombia, Bolivia og Peru.

 

Paranøttreet er et stort tre som kan bli opptil 30-45 m høyt dessuten kan det bli mer enn 500 år gammelt! Botanisk sett er paranøtten en kapselfrukt og ikke en nøtt. Nøttene sitter inne i en kapsel som veier ca 3 kg og som inneholder ca 25 nøtter. Nøttene sitter så tett at det harde skallet som sitter rundt hver individuelle nøtt formes av nøttene som ligger ved siden av.

 

De er næringsrike og smakfulle, smaker litt jordaktig. Det mettede fett innholdet i paranøtter er blant de høyeste av alle nøtter. På grunn av den rike smaken, kan paranøtter ofte erstatte macadamia nøtter eller kokosnøtter i oppskrifter. Nøttene blir også presset for olje.

 

 

BRUKES FOR

Paranøttene har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kobber, fosfor og kostfiber. Paranøtter er også en kilde til kalsium og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens tiamin og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Selen gir beskyttelse mot hjertesykdommer og kan forebygge mot kreft, spesielt prostata kreft. Det er også en god antioksidant - det kan beskytte cellene mot frie radikaler skader, kan derfor forsinke aldringsprosessen, stimulerer immunsystemet og beskytter mot hjertesykdom osv.

Brazil nut olje blir ofte brukt i sjampo, såpe og hud lotion. Det er en av de beste kildene til selen som de inneholder omkring 2500 ganger så mye av som noen andre nøtter. På grunn av det høye selen innholdet er en kraftig antioksidant, er Brasil nøtter svært populær i helsekost området.

Som alle nøtter er paranøtter en god kilde til protein og fiber, og er en populær kilde til næring og mineraler blandt vegetarianere. Paranøtter er rike på mineraler og sporstoffer som sink og magnesium, og inneholder nyttige mengder fosfor, kobber og jern.

 

BRUKSOMRÅDE

Paranøtter spises som snacks, brukes i bakverk og dessert, lages til nøttesmør og nøttemelk, og kan brukes i konfekt.
Paranøtter knekkes og spises som snacks, gjerne rundt juletider. Smaken minner om kokos. Nøttene er kjent for å være vanskelige å knekke og et godt tips er å bløtlegge de i vann noen minutter først slik at de blir lettere å knekke.


Brasilnøttsmør lages ved å male paranøtter før de blir kremet og fint nøttesmør. Det beholder den ernæringsmessige verdien av paranøtter, og er rik på protein, fiber og essensielle fettsyrer. Det finnes varianter av bruksområder for Brasilnøttsmør. Det kan brukes som et pålegg, blandet inn i sauser og dressinger, spist vanlig, eller brukes til å lage desserter.

 

 

NÆRINGSINNHOLD

Paranøtter består av 18% protein, 13% karbohydrater, og 69% fett. Blant fettinnholdet er det omtrent 25% mettet, 34% flerumettede, og 41% enumettet.

 

Næringsinnhold i 100 g spiselig vare

Vann, 3 g
KJ, 2882
Kcal, 699
Protein, 14.2 g
Karbohydrat, 3.1 g
Fett, 68.2 g
    Mettet fett, 16.4 g

    Enumettet fett, 25.8 g

    Flerumettet fett, 23 g

Stivelse, 0.7g
Mono + Di, 2.4 g
Kostfiber, 8.1 g


Vit B1, 0.67 mg
Vit B2, 0.03 mg
Niacin, 0.3 mg
    Niacin ekviv., 2.7 NE
Vit B6, 0.31 mg
Folat, 21 ug
Vit E, 5.7 Alfa-TE


Kalsium, 170 mg
Jern, 2.5 mg
Natrium, 3 mg
Kalium, 660 mg
Magnesium, 410 mg
Sink, 4.2 mg
Selen, 250 ug
Kopper, 1.76 mg
Fosfor, 590 mg

 

 

DETALJERT NÆRINGSINNHOLD

 

TIAMIN (vitamin B1)

Bidrar til normalt energigivende cellestoffskifte, normal funksjon av nervesystemet og psykologisk funksjon. Denne viktige B-vitaminen bidrar også til normal funksjon av hjertet.

 

RIBOFLAVIN (vitamin B2)

Bidrar til et normalt energigivende cellestoffskifte, reduserer tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet, opprettholdelse av sunn hud og syn, så vel som beskyttelse av celler mot oksidativt stress. Riboflavin bidrar til et godt jernstoffskifte i kroppen.

 

NIACIN (vitamin B3)

Bidrar til et normalt energigivende cellestoffskifte, reduserer tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet, psykologisk funksjon og vedlikehold huden.

 

VITAMIN B6 (pyridoksin)

Bidrar til normalt energigivende cellestoffskifte, reduserer tretthet og utmattelse, normal funksjon av nervesystemet og immunforsvaret og normal psykologisk funksjon. Vitamin B6 bidrar også til homocystein metabolisme, dannelse av røde blodlegmer, normal proteinmetabolisme og glykogen og bidrar til regulering av hormonsystemet.

 

FOLSYRE

Bidrar til normal psykologisk funksjon, normal funksjon av immunsystemet og reduksjon av tretthet og utmattelse. Folat spiller også en stor rolle i celledelingsprosessen, normal aminosyre syntese og homocystein metabolisme.

 

VITAMIN E

Bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Vitamin E er en kraftig antioksidant og beskytter fettstoffene i cellemembranen mot oksidasjon, og hindrer skade på cellemembraner. Cellemembranen holdes myk slik at nærings- og avfallstransport styrkes. Reaktive oksygenforbindelser og frie radikaler er molekyler som dannes konstant i cellene i kroppen.

 

SELEN

Bidrar til sundt hår og negler, beskytter cellene fra oksidativt stress og bidrar til normal funksjon av immunsystemet og skjoldbruskkjertelen.

Bidrar til sundt hår og negler, beskytter cellene fra oksidativt stress og bidrar til normal funksjon av immunsystemet og skjoldbruskkjertelen. Problemer med skjoldbruskkjertelen kan forårsake tynt, matt hår, og hårtap. Hjelper mot tidlig aldring.

 

JERN

Bidrar til normal kognitiv funksjon, normale funksjon av immunsystemet og energigivende cellestoffskifte, som bidrar til å redusere av tretthet og utmattelse. Jern spiller også en rolle i celledelingsprosessen, normal dannelsen av røde blodlegemer, hemoglobin og oksygentransport i kroppen.

 

SINK

Bidrar til den normale funksjon av immunsystemet og beskytter cellene våre mot oksidativt stress. Bidrar til normal kognitiv funksjon, den normale funksjon av immunsystemet, opprettholdelse av normalt syn, benbygning, hår, hud og negler. Sink bidrar også til prosessen med celledeling, DNA-syntese og beskyttelse mot oksidativt stress. Sink bidrar til normal metabolisme av fettsyrer og makronæringsstoffer (fett, proteiner og karbohydrater) og opprettholdelsen av normale testosteronnivået i blodet.

Bidrar til å dempe inflammasjon i kroppen.

 

 

KOPPER

Bidrar til normal funksjon av nervesystemet,et energigivende cellestoffskifte, immunsystemet og bindevev. Dette viktige spormineralet bidrar også til normal hår pigmentering, normal jerntransport i kroppen, og bidrar til å beskytte av cellene mot oksidativt stress.

 

 

KALSIUM

Bidrar til normalt fungerende energistoffskifte, muskler, beinbygning og tenner, samt bidra til normale nerveoverføringsimpulser for mental velvære og normal funksjon av fordøyelsesenzymer.

 

KALIUM

Viktig for syrebase-balansen i kroppen og for at hjerte, nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. Regulerer og  opprettholder væskebalansen i kroppen. Nyrene er et viktig organ for å regulerer mengde kalium i blodet. Bidrar til optimal enzymfunksjon i kroppen (kalium er en viktig kofaktor for mange ulike enzymer), og støtter karbohydratmetabolisme og proteinsyntese.NATRIUM

Natrium er viktig for kroppens elektrolyttbalanse, og for å opprettholde riktig sammensetning av kroppsvæsker – som vil si at det bidrar til at kroppen har riktig væske-, syre- og basebalanse. ... Omtrent 10 prosent av kroppens natrium finnes i cellene som inngår i nerve- og muskelcellenes funksjon.
FOSFOR

Fosfor er det mineralet vi har nest mest av i kroppen. Det meste er bundet til kalsium i skjelettet og fosfor er viktig for sterkt benvev og sterke tenner. Fosfor hjelper til med å transportere de viktige fettsyrene rundt i kroppen, og hjelper til med å omsette karbohydrater, proteiner og fettstoffer som inngår i kroppens biokjemiske prosesser.

 

MAGNESIUM

Bidrar til å redusere tretthet og utmattelse,et godt energigivende cellestoffskifte og psykologisk funksjon. Magnesium bidrar også til normal funksjon av nervesystemet,muskulatur, og vedlikehold av normal benbygning og tenner. Magnesium har også en rolle i celledelingsprosessen.

 

KOPPER

Bidrar til normal funksjon av nervesystemet,et energigivende cellestoffskifte, immunsystemet og bindevev. Dette viktige spormineralet bidrar også til normal hår pigmentering, normal jerntransport i kroppen, og bidrar til å beskytte av cellene mot oksidativt stress.

 

 

 

 

FORSIKTIGHETSREGLER

Paranøtter bør lagres og oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.
Noen mennesker kan ha allergi mot nøtter.

 

Paranøtt-"parmesan":


 


 

 

Økologisk Sertifisering: GB-ORG-05

Opphavsland: Peru

Tilleggsinformasjon

Merke Grateful Nature
Avansert filter 100 % naturlig, Økologisk, Vegan
Ingredienser Rå, økologiske paranøtter (Bertholletia excelsa)
Nettovekt 500 g
Best før dato 1. aug. 2021