Detaljer
Ingefær er blitt dyrket i mange tusen år i India og Kina, og den blir brukt som krydder i de aller fleste matlagingstradisjoner i verden. Ingefærroten brukes for øvrig i sukkertøy, som smaksstoff i småkaker samt i leskedrikken ingefærøl.
Frisk duft
Det er den underjordiske stengelknollen på ingefærplanten som brukes i matlaging. Utvendig er knollen lys brun, innvendig er den svakt gulgrønn, og fasongen varierer veldig fra knoll til knoll.
Unge ingefærknoller er saftige, har en mild smak og gir fra seg en frisk duft hvis du knekker dem i to. Lukten kommer fra plantens eteriske oljer, som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Eldre knoller har sterkere smak, er seigere og tørrere og brukes mye i kinesisk matlaging.
Pulver eller rot
I butikken kan du som regel velge mellom frisk ingefærrot og tørket ingefærpulver, og det er ikke likegyldig hva du velger.
Smaken er nemlig svært forskjellig. Smaken på ingefærpulver er mye skarpere og minner egentlig ikke så mye om frisk ingefær.
Ingefær mot kvalme
Ingefær inneholder både kalium og kostfiber, men som regel spiser man ikke så mye av ingefær at dette har noen ernæringsmessig betydning.
Planten har imidlertid lang historie innen naturmiddelbruk og skal blant annet ha blitt brukt mot forkjølelse, fordøyelsesproblemer, feber og som appetittstimulerende midler.
I dag brukes nok roten likevel først og fremst til behandling mot kvalme og brekninger. Ifølge NHI ser det ut til at stoffer i ingefær hemmer signalmottakere i nervesystemet og virker kvalmestillende både i mage og tarm og i nervesystemet.
Slik bruker du ingefær
Før du bruker ingefær, må du rense knollen ved å skape eller skrelle bort det ytterste laget. Bruk gjerne en teskje når du skal skrelle ingefær, da bevarer du mest mulig av den friske roten.
Du kan rive ingefær på et rivjern hvis du skal bruke den som krydder, men i en del retter bruker man også hele skiver av ingefærroten. Bruksområdet er for øvrig svært stort.
Ingefær smaker godt i blant annet karriretter, til kjøtt, fisk og kylling, og i marinade til orientalske kjøttretter. Den kan i tillegg brukes i fruktsalater, bakverk, dressinger og er dessuten god å sylte. Syltet ingefær er fast tilbehør til sushi.
Tilleggsinformasjon
Merke | Grateful Nature |
---|---|
Avansert filter | Økologisk, Vegan, RAW food, Sukkerfri, Glutenfritt, Pulver, Ayurveda, Røtter & Bark, Baking |
Nettovekt | 250 g |
Produsert i land | Kina |
Best før dato | 1. jun. 2026 |