Denne veganske ostesausen kan lages på mange måter og nytes på enda flere måter enn vi kan beskrive her. Om det er til pasta, pizza, taco, dipp, ostekake eller andre kreative oppskrifter er opp til deg å bestemme. Den kan lages med eller uten nøtter og vi har lagt med 2 forskjellige oppskrifter slik at du kan velge selv din prefererte metode.
Denne ostesausen er:
- Plantebasert
- Glutenfri
- Laktosefri
- Sukkerfri
- Paleo-vennlig
- Kan gjøres nøttefri (se valgmuligheter)
- Enkel og rask å lage
Ingredienser
2.4 dl kokte hvite bønner eller kikerter (la vannet renne av), eventuelt bløtlagte cashewnøtter
1.2 dl plantemelk (havre, mandel, ris eller kokosmelk)
5 ss nutritional yeast
1/2 ts himalayasalt eller havsalt
1/8 ts hvitløkspulver
1/2 ts eplecidereddik
2 ts kokosolje eller olivenolje
Valgfritt med en klype gurkemeiepulver, ingefærpulver, timian eller annet krydder.
Bland alle ingrediensene i en bolle, valgfritt om du vil varme opp. Kan serveres med pasta eller andre retter, eller fryses så det blir mer solid. For at det skal holde mer form kan du legge til mer kokosolje og 1-2 ss agar agar eller 2-6 ss aquafaba(vann) fra en boks kikerter.
Perfekt for nachos, pizza, pasta, gratin og mye mer
Du kan bruke denne veganske ostesausen til enhver smakfull oppskrift som krever ost. Enten det er pizza, nachos, gratin, pasta eller noen annen plantebasert oppskrift.
Enda lenger ned har vi lagt med en enda enklere versjon av ostesausen, som har litt annen smak og går raskere å lage i små posjoner. Vi har tatt med noen bilder av forskjellige retter som er laget med denne ostesausoppskriften.
Alternativ ostesaus
En alternativ ostesaus som kun tar 3 minutter kan også vurderes (mindre posjon).
Ingredienser
1.7 dl kokosmelk
3-4 ss nutritional yeast
2 ss kokosmel eller mandelmel
1/2 ts himalayasalt eller havsalt
1/4 ts hvitløkspulver
Valgfritt med en klype gurkemeiepulver, ingefærpulver, timian eller annet krydder.
1. Tilsett alle ingrediensene i en gryte og rør med en visp. Når alt er kombinert, slår du på varmen og bringer blandingen til koking under konstant omrøring.
2. La det småkoke på lav til middels varme i omtrent ett minutt til sausen er elastisk.