Trenger du koffeinkick i en dessert? Denne delikate kaffeiskremen er laget av cashewnøtter, dadler, sterk brygget kaffe og en hemmelig ingrediens - søtpoteter. Men du (ingen andre) ville kunne fortelle. Den har en rik saltet karamellvirvel innenfor, men sørg for å spare litt for topping, sammen med knasende kaffebønner.
DENNE OPPSKRIFTEN ER: Melkefri & Vegansk
INGREDIENSER
FOR ISEN:
- 1 kopp cashewnøtter
- 12 Medjool dadler (fjern frø først)
- 2 kopp sterk brygget kaffe (kan også erstattes med Matcha eller andre pulver)
- 2 store søtpoteter
- 1 teskje salt
- 2 ss vaniljepulver
FOR SALTET KARAMELLVIRVEL:
- 1 kopp Medjool dadler (fjern frø og hakk i biter)
- 1/4 kopp kokosolje
- 1-2 teskje salt
- 1 ss lønnesirup eller yacon
- 1 ts vaniljepulver
- 2-3 ss vann
FOR TOPPING:
- En håndfull hele kaffebønner (valgfritt)
- En slump av fortynnet rå vegan saltet karamell (valgfritt)
- En håndfull tørket tranebær (valgfritt)
- En håndfull svart sesamfrø (valgfritt)
FORBEREDELSE
Å LAGE ISEN:
Natten før du lager denne oppskriften, bløtlegg cashewnøttene og dadlene du trenger for å lage isen (ikke saltet karamell) ved å legge de i vann og sett dem til side i kjøleskapet. Kontroller også instruksjonene til iskremmaskinen din. Hvis det må være laget klart natten før, gjør du det nå.
Neste dag, kutte de søte potetene i 4 stk hver og kok til det er mykt. Hel av vannet og sett det til siden for å avkjøles. Når det er avkjølt, skrell og mos søtpotetene slik at de er klare til å bli brukt.
Forbered kaffen, kontroller at kaffen er sterk og full av smak. Når det er gjort, sett til side for å avkjøles.
Sil vannet av fra cashewnøttene og dadlene. Putt dadlene sammen med cashewnøttene om dette ikke allerede er gjort. Ta cashewnøttene og dadlene, med halvparten av kaffen i en høyhastighetsblender til den er jevn.
Deretter legger du til resten av kaffen, salt, mosede søte poteter (du bør ha ca 2 kopper), og vaniljeekstrakt, og bland så til det er jevnt. Plasser blandingen i iskremmaskinen og mix til den begynner å ta form konsistensen av «gelato», sorbet is.
Å LAGE SALTET KARAMELL:
1. Mens iskremen mikses, begynner du å lage saltet karamellvirvel ved først å smelte kokosnøttoljen på veldig lav varme og deretter sette den sammen med (kuttende) dadler, salt, lønnesirup, vaniljeekstrakt og vann i en høyhastighetsblender til glatt, karamell lignende konsistens. Hvis nødvendig, legg til mere vann.
2. Når du er ferdig, sett til side.
Å FRYSE ISEN:
1. Når iskremen er klar, overfør ca 1/4 til en brødform. Bruk litt saltet karamell til å dekke dette laget, legg deretter litt mer iskrem på toppen. Deretter en annen linje saltet karamell, slik at saltet karamell blir som en virvel i isen. Hold litt av den salte karamellen til side, for å bruke den som en topping senere.
2. Plasser isen i fryseren i 4 timer og fjern 10 minutter eller så før du serverer.