Natur informasjon

30 Jan.

Kosthold

0

Det finnes mange fantastiske sopper som hjelper oss oppnå bedre helhetlig helse og balanse i hverdagen. I denne artikkelen skal vi utforske helsefordelene med Lion's Mane (piggsvinsopp), Reishi, Cordyceps, Chaga, Turkey Tail og Shiitake.

 

Kort oppsummert:

Lion's Mane for hjernen og nervene
Reishi for hjertet og blodtrykket
Cordyceps for energi og seksualfunksjon
Chaga for immunforsvar og forkjølelse
Turkey Tail for immunforsvar - brukes ved kreftbehandling
Shiitake for fettforbrenning og blodsukker

 

Se alle sopp-produkter

 

Sopper tilhører et eget rike forskjellig fra både plante- og dyreriket. I motsetning til planteriket tar ikke sopp næring fra planteriket, men fra organisk materiale, enten allerede dødt og råtnende eller levende planter eller dyr. For mange sopper er substratet jord, men det kan også være trær, dyr og andre former for mat. Den delen av soppen som er synlig og over bakken omtales som fruktlegemet. Enda fruktlegemet er nær knyttet til ordet «sopp», er det en beskjeden del av soppen.

 

Studier viser at sopp kan forebygge kreft, dempe inflammasjon og oksidativt stress i kroppen, sier lege Berit Nordstrand.

 

Sopp er ikke en proteinrik råvare, forklarer Nordstrand. - Men den bidrar likevel med verdifulle aminosyrer som tarmbakteriene behøver.

Antioksidanter finnes i mengder i sopp som titter frem fra skogbunnen. Spesielt er det mye ergo­thioneie i sopp. Denne aminosyren kan bare tas opp via mat. Det er smart å få i seg nok, fordi cellene ellers kan skades av oksidativt stress som fremskynder aldringen. Det utdypes videre at rå sopp ikke er anbefalt, så om du plukker selv kan vi anbefale å tørke eller steke dem.

 

Lion's mane - adaptogen for hjernen, nervesystemet og immunforsvaret

Lion's mane, eller piggsvinsopp er en sopp med en rekke potensielle medisinske forbindelser. Lion's mane er en trygg spiselig sopp som inneholder ca 20% proteiner. Forskere har vært spesielt interessert i dens nerve-regenererende egenskaper.

 

Lions Mane

 

Det har vært gjort forsøk med mus som viser at de gjenvant kognetiv kapasitet, og forsøk på deprimerte viste at de fikk økt konsentrasjon og følte seg bedre. Reduksjonen av beta amyloid plakk i hjernen til mus matet med en diett som inneholdt 5% Lion's mane vs. musene som ikke ble matet noen sopp var bemerkelsesverdig. Dannelsen av amyloid plakk er det mange forskere mener er en primær morfologisk biomarkør assosiert med Alzheimers. Jeg er ikke i tvil om at eldre bør bytte den vanlige kaffen sin ut med kaffe som inneholder Lion's mane. 

 

 • Fremmer og bidrar til mental klarhet, fokus og bedre minne
 • Kan bidra med støtte til hjernen og nervesystemet
 • Mange studier har identifisert en NGF (Nerve Growth Factor) i Lion’s Mane
 • Kan bidra til å optimalisere nervesystemet og immunsystemets helse
 • Kan bidra til økt kognitiv funksjon

 

Lion's mane bør prøves av folk som har hatt slag på grunn av evnen til å fremme nerve regenerering. Det kan være svært nyttig for de med epilepsi eller som har opplevd nervecelleskade i hjernen og eller har problemer med kognitiv funksjon.

 

Andre fordeler med Lion's mane er å opprettholde en sunn fordøyelse og immunforsvar. På grunn av beta glucane polysakkarider, har Lion's mane gunstige effekter på fordøyelsen. Disse typer polysakkaridene er anerkjent for å bedre mageslimhinnenes funksjoner, som er en integrert del av fordøyelsessystemet. Folk sliter med diabetes kan også dra nytte av denne soppen fordi den reduserer blodsukkeret, bidrar til å hindre polydipsi og hemmer også den kraftige følelsen av tørst som er relatert til diabetes. Lion's mane øker også det gode kolestrolet, og senker det dårlige.

 

Bivirkninger: Det er svært få rapporterte bivirkninger som oppstår fra Lion's mane tilskudd. De fleste brukere som opplever bivirkninger rapporterer om en følelse av kløende hud som kan forklares med en økning i nervevekstfaktor. Lion's mane anses som ikke-giftig, men har man sopp allergi så bør man være forsiktig.

 

Her finner du Lions mane

 

 

Reishi for hjertet

Reshi, eller lakk-kjuke, er kjent i Kina som Ling Zhi (som oversatt betyr "Divine Mushroom"). Soppen er også kalt sopp av udødelighet. Reshi finnes også i Afrika, Europa, Nord- og Sør-Amerika. Den vokser ofte på plommetrær. Reishien i kaffen jeg bruker er sertifisert økologisk full-spekter mikronisert Reishi.

 

Reishi

 

Reishi sopp inneholder komplekse sukkerarter som kalles betaglukaner som er kjent for å stoppe veksten og hindre spredning av kreftceller. Når dyr ble foret beta-glukan, ble noen celler av immunsystemet mer aktiv. Begrensede data fra kliniske studier tyder på at reishi kan styrke immunforsvaret hos mennesker. I tillegg inneholder reishi steroler som kan virke som forløpere for hormoner i kroppen, sammen med stoffer som kalles triterpener som kan ha blodtrykksenkende og anti-allergi / anti-histamin virkning. Laboratoriestudier tyder på at reishi sopp kan senke blodtrykket. Reishi sopp har også vist seg å forsinke prosessen med blodpropp.

 

Laboratoriestudier antyder at reishi sopp kan stimulere enkelte celler i immunsystemet. En liten klinisk studie viste at reishi kan forbedre immunrespons i avansert stadium kreftpasienter. Flere studier er nødvendig for å vise at det er trygt og effektivt for kreftbehandling.

 

En studie fra 2013 i Food and Chemical Toxicology ble reishi sopp brukt til å reversere leverskader hos mus. Reishi kan kanskje hjelpe levercellene til å regenerere.

 

I 2012 utga Neuropharmacology en studie som viste at reishi sopp kan ha effekt på Alzheimers og Huntingtons sykdom. I denne studie ble det vist at reishi ekstrakt støtter produksjon av nervevekstfaktor, et protein som er viktig for sunn nevrologisk funksjon.

 

Reishi anses som en adaptogen urt, det vil si at den hjelper kroppen med å tilpasse seg i stressende situasjoner og er generelt styrkende. Reishi har antiinflammatoriske og leverbeskyttende egenskaper. Fjellklatrere bruker soppen mot høydesyke, og den inngår i kinesiske preparater som brukes av toppidrettsutøvere.

 

Reishi er ikke-giftig. Er man veldig sensitiv kan man oppleve "detox symptomer" som utslett i begynnelsen.

 

Ikke ta reishi om:
Du bruker blodfortynnende medisiner: Reishi kan øke risikoen for blødning.
Du bruker cellegift: reishi kan gjøre noen typer cellegift mindre effektive.
Du bruker immunsystem hemmere: reishi kan stimulere immunresponser.

 

Her finner du Reishi

 

 

Cordyceps for energi og libido

Cordyceps er en sopp som lenge har vært brukt i tibetansk og kinesisk kultur. Opprinnelig finnes den vill på de høye slettene i Tibet, men denne er sertifisert økologisk mikronisert Cordyceps som er genetisk bio-identisk, og dyrket frem i lab, under lav temperatur og lav oksygenforholdene for maksimal styrke. Jeg synes det er bra at den er dyrket i laberatorie for vill vokser den på sommerfugellarver.

 

Cordyceps

 

Cordyceps har "blodfortynnende" virkning og kan redusere blodsukkeret. Laboratoriestudier viser at Cordyceps stimulerer flere aspekter av immunsystemet, men det er ikke kjent om denne effekten forekommer i menneskekroppen. Noen studier viser at Cordyceps kan bidra til å forbedre nyrefunksjonen om det tas sammen med det blodtrykksenkende medikamentet enalapril. Den komboen vil bedre nyrefunksjonen og bremse utviklingen av nyresykdommen hos pasienter med sviktende nyrefunksjon etter transplantasjon.

 

 • Støtter energi og utholdenhet
 • Forbedrer kroppens naturlige metabolske systemer
 • Støtter en sunn libido
 • Fremmer sunn nyrefunksjon
 • Økende oksygenopptak
 • Brukes til å støtte atletisk ytelse

 

Cordyceps forbedrer lungefunksjonen, og kan være nyttig ved asma og bronkitt. Soppen øker det cellulære oksygen opptaket opp til 40%. Dyr som får lungebetennelse får mindre dødelighet om de tar cordyceps.

 

Hjertet har også godt av soppen. Hjerterytmeforstyrrelser som hjertearytmier og kronisk hjertesvikt han bli bedre med denne soppen. Soppen har også en rekke andre helsefremmende egenskaper som styrking av immunsystemet. Brukere har også funnet ut at Cordyceps støtter en sunn seksuell funksjon.

 

Ikke ta hvis du har en myelogen typen kreft så som AML eller CML, om du tar insulin eller andre blodsukkersenkende medisiner (Cordyceps kan ha en additiv hypoglykemisk effekt). Unngå også om du tar et stoff som har "blodfortynnende" effekt (Cordyceps kan øke risikoen for blødning). Har du "Autoimmune sykdommer" som multippel sklerose (MS), lupus, revmatoid artritt (RA) ol. kan Cordyceps føre til at immunsystemet  blir mer aktivt. Dette vil kunne øke symptomene ved autoimmune sykdommer.

 

Her finner du Cordyceps

 

 

Chaga - antioksidantrikt adaptogen

 

Chaga, eller kreftkjuke, vokser i bjørkeskoger i Skandinavia, Øst-Europa, Russland, Korea og i de nordlige delene av Nord-Amerika. Chaga er ifølge samisk folketro en hellig drikk. Soppen har en kaffelignende smak. Chaga inneholder mye antioksidanter. Den eneste som står Chaga i antioksidanter er faktisk kakao. Soppen inneholder også vitamin D2, B1, B2 og B3, og mineraler som magnesium, krom, jern og kalium.

 

Chaga

 

Studier viser dens bestanddeler kan drepe kreftceller selektivt og kan stimulere immunforsvaret. Imidlertid er kliniske studier for å bekrefte effektivitet som kreftbehandling hos mennesker. Chaga inneholder et stort antall metabolitter som har vist seg å selektivt indusere apoptose (celledød) i tumorceller, uten å skade de friske cellene. Soppen stimulerer immunsystemet effektivitet ved å øke produksjonen av lymfocytter (en form av hvite blodceller som forekommer i lymfesystemet). Chaga er ikke en kreftbehandling, men det har ingen bivirkninger og kan være et tillegg til konvensjonelle behandlingsmetoder.

 

Chaga er effektiv mot bakterier og virus som influensa. Chaga indeholder masse Beta-D-glukan som bidra til å balansere responsen i kroppens immunsystem. Dette betyr at chaga øker immunforsvaret når det er nødvendig, men det bremser også immunforsvaret ned når det er overaktivt.

 

Studier har vist at betulinsyre som finnes i chaga er i stand til å bryte ned LDL-kolesterol-bad-kolesterol i blodet.

 

Chaga er fullstendig ikke-giftig, og kan inntas i store mengder uten bivirkninger. Ikke bruk Chaga hvis du bruker "blodfortynnende", eller medisiner for å senke blodsukkeret.

 

Her finner du Chaga

 

 

Turkey tail - Brukes ved kreftbehandling

 

Turkey tail  (Trametes versicolor) inneholder et bredt utvalg av fenol- og flavonoid-antioksidanter samt kraftige polysakkaropeptider (CVG, PSK & PSP) som bidrar til å fremme immunforsvaret ved å redusere betennelse og stimulere frigjøring av beskyttende forbindelser. Flere forskningsstudier har demonstrert at turkey tail sopp forbedrer effektiviteten av behandling hos personer med visse kreftformer.

 

Turkey Tail

 

Turkey tail pulver inneholder masse næringsstoffer som reparerer, støtter og gir energi til alle cellene i kroppen vår. Et godt tilskudd å bruke for å støtte opp om kroppens eget immunforsvar, både i influensasesongen og ved alle anledninger der kroppens forsvarssystem trenger en "boost".

 

Ved alle autoimmune tilstander der kroppen trenger hjelp til å berolige og dempe betennelser. Kan hjelpe til med å rense en overbelastet lever og tette lunger for giftstoffer.  Den "trekker" giftstoffene ut i fra kroppen. Kan støtte og beskytte systemet vårt mot virusinfeksjoner.

 

Turkey tail støtter alle kroppens prosesser, tilfører nødvendige næringsstoffer og hjelper til å rette opp alle typer ubalanser i kroppen. Et godt nærings og kosttilskudd som gagner og forbygger der det er ubalanser på cellenivå. Denne soppen kan nøytralisere giftstoffer vi får i oss fra industralisert landbruk hvor det er et utstrakt bruk av sprøytemidler og andre skadelige stoffer.  Kan også rense miljøet vårt og nøytralisere miljøgifter i naturen.

 

Her finner du Turkey Tail

 

 

Shiitake - B5 kongen

 

Den har blitt brukt i både kinesisk medisin og kinesisk mat i et par tusen år på grunn av sine helsefremmende egenskaper. Moderende vitenskapelige studier indikerte at soppen hjelper oss mot hjerte-og karsykdommer (inkludert aterosklerose) ved å hindre for mye immuncellebinding til foringen av våre blodkar. Forskere har også avdekket at Shiitake sopp kan stimulere immunforsvaret vårt. Studier viser at biotilgjengeligheten av shiitakejern er høyere enn hva man tidligere har trodd. Tørket shiitakesopp kan inneholde likeverdige mengder jern som i jerntilskuddstabletter.

 

Shiitake

 

Shiitake er dessuten en god kilde til B-vitamin. Det inneholder tre ulike B-vitaminer, B2, B5 og B6. Det finnes også en rekke mineraler i denne matsoppen, slik som mangan, fosfor, kalium, selen, kobber og sink. I tillegg finnes kostfiber, protein og vitamin D2. 

 

Visste du at shiitake har serdeles høyt innhold av B5 og Kolin

 

Vitamin B5, pantotensyre

Pantotensyre er uunnværlig ved forbrenning av karbohydrater og aminosyrer, men spiller en enda større rolle i forbindelse med fettomsetning og kolesterol formasjon, samt for alle hormoner og stoffer som framstilles fra kolesterol. Bidrar til utviklingen av binyre- og hypofysehormoner samt bidrar til optimal funksjon av binyrene. Bidrar til å stabilisere blodsukker og øker kroppens motstandsdyktighet mot stress og inflammasjon. Pantetin senker kolesterol og triglyserider og beskytter mot stråling. Styrker periostet (benhinnen) og er viktig for hud og hår. Medvirker i produksjon av saltsyre i magesekken og er essensielt for omsetning av B2.

 

Det anses som uvanlig å ha mangel på pantotensyre med tretthet og depresjon er tegn til mangler. Andre assosierte symptomer kan være søvnforstyrrelser, personlighetsforstyrrelser, buk smerter, nummenhet og nedsatt følelse i hender og føtter, koordinasjonsforstyrrelser samt nedsatt produksjon av antistoffer.

 

Kolin

Kolin er spesielt viktig for fettomsetningen og transport av fett ut av kroppen. Kolin er også inkludert i flere lipoproteiner. Disse tjener som transportmekanisme for mineraler i blodet til vevet. Kolin er også nødvendig for syntesen av DNA og RNA. Styrker nervesignaler, lever og galle.

 

Symptomer og terapautisk bruk kan være hypertoni, blødning i indre organ, levercirrhose, høyt kolesterol, aterosklerose, magesår, nyreskader, koldbrann, myasthenia gravis, dårlig hukommelse, alzheimer, søvnproblemer og forebygger grønn stær (glaukom).

 

 

Her finner du Shiitake

 

 

Denne artikkelen var bare en liten oversikt. Det finnes flere sopper med ulike egenskaper. Spennende, ikke sant? Under har jeg samlet mine kilder og sider fulle av info til mer lesning om du vil lære mer:

 

Her finner du Andre sopp-produkter

 


Referanser:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
 

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.