Natur informasjon

10 Feb.

Kosthold

0

Gurkemeie og Curcumin er 2 ord de fleste har hørt tidligere og har et vagt forhold til. Hva er forskjellen, hvorfor er disse 2 begrepene så sagnomsuste og hvordan kan de hjelpe deg i ditt liv?

 

Krydderet som virker mot alt er et ordtak som lenge har sirkulert rundt gurkemeie. I denne artikkelen skal vi forsøke å belyse gurkemeie og dets mest populære virkestoff, nemlig curcumin.

 

Er dette kun et gult krydder eller er det noe mye mer til dette som du trenger å vite om gurkemeie for din helse?

 

Hvordan virker gurkemeie og gurkemeiens mest kjente virkestoff curcumin i kroppen din?

 

NB! Nederst i artikkelen finner du noen spennende helserettede oppskrifter med gurkemeie!



Disclaimer
Når det er sagt er vi personlig motstander av det noen kan kalle “mirakelkurer,” vi tror ikke det finnes 1 magisk pille av den grunn at er mer helhetlig sammensatt, men vi vet også at det finnes såkalte superurter og supermat som på mange områder overgår andre urter og annen mat når det kommer til næringsinnhold og virkning. Denne artikkelen handler om helse og hvilke muligheter du har til å oppnå bedre helse med krydderet kalt gurkemeie som inneholder et mystisk virkestoff kalt curcumin.  

 

 

Her får du Gurkemeie 

 



Disse emnene vil vi dekke i følgende rekkefølge:

  1. Hva er Gurkemeie?
  2. Hva er Curcumin?
  3. Bruk og effekt i et historisk perspektiv 
  4. Slik virker gurkemeie og curcumin i kroppen din
  5. Fakta og statistikk
  6. Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner
  7. Våre anbefalte produkter med gurkemeie og curcumin. 
  8. Oppskrifter med gurkemeie

 

Alt dette skal vi dekke i denne artikkelen og vi vil underbygge artikkelen med forskning, studier og fakta som vi alltid gjør i våre artikler. vi håper du finner artikkelen informativ og interessant. vi presentere også de produkter vi mener du bør vurdere samt kvantumspriser for produktet/produktene fordi vi vet at slike artikler også skaper et behov og vi anser det derfor viktig å presentere løsninger på et slikt behov. Behovet for en bedre helse ligger i oss alle og det er dermed sagt at du vil få mulighet til å se våre produktanbefalninger lenger ned i denne artikkelen selvom artikkelen i seg selv ikke handler om salg, men forståelse av gurkemeie og curcumin og hva disse kan gjøre for deg. 

 

vi ser at det er viktig å både snakke om gurkemeie og om virkestoffet curcumin grunnet at det finnes både konsentrert form av curcumin og det finnes rent oppmalt gurkemeiepulver med ulike egenskaper og virkning på kroppen. Det kan være viktig og i det minste interessant å forstå forskjellen på disse. 

 

Hva er Gurkemeie?

Gurkemeie, også kalt kurkuma og turmeric, er en flerårig urt i ingefærfamilien. Planten stammer fra Sørøst-Asia, og vokser seg vanligvis 60-100 cm høy. Urten har mange forskjellige positive egenskaper for helsen. Den har bl.a. vist seg å ha en positiv innvirkning på lever og galle.

 

Den knollformede hovedroten får mange tykke siderøtter og det er disse kjøttfulle rotstokkene som selges som krydderet gurkemeie. Lukten er aromatisk, smaken bitter og skarp. Rotens gule farge skyldes curcumin og noen beslektede stoffer. 

 

Gurkemeie er rik på antioksidanter, hvilke kommer fra stoffene curcuminoider.

 

Mye av forskningen på gurkemeie har vært knyttet til et spesielt stoff i curcuminoid familien kjent som curcumin. Som antioksidant er curcumin anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidant i ingefær. 

 

Gurkemeie har vært kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen Dioscorides nevnte urten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr.

 

Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning.

 

Næringsinnhold i gurkemeie(pr 100 g):

Kalsium 168 mg
Jern 55 mg
Natrium 27 mg
Kalium 2080 mg
Magnesium 208 mg
Sink 4.5 mg
Selen 6 µg
Kopper 1.3 mg
Fosfor 299 mg
Vitamin E 4.4 mg
Tiamin 0.06 mg
Riboflavin 0.15 mg
Niacin 1.4 mg
Vitamin B6 0.11 mg
Folat 20 µg

 

I tillegg til at gurkemeie består av 2 % curcumin finnes det også mindre mengder med curcuminoidene demethoxycurcumin og bisdemethoxycurcumin.

 

Gurkemeie

 

Hva er Curcumin?

Ca 2 % av gurkemeiens vekt består av curcumin.

 

Curcumin ekstrakt blir å anse som et høyeffektivt kosttilskudd og ikke en ingrediens i oppskrifter til matlaging. 

 

Curcumin er et aktivt galledrivende stoff som øker utskillelsen av gallesyre med omkring 100%. I tillegg til å øke gallens sekresjon av gallesalter, kolesterol og bilirubin, øker curcumin også oppløseligheten til gallen. Dette kan ha betydning som beskyttelse mot dannelse av gallestein.

 

Curcumin bedrer kommunikasjonen mellom cellene.

 

Menneskekroppen består av et intrikat nettverk av celler som kommuniserer med hverandre for å fremme vekst, bekjempelse av sykdom, fordøye næringsstoffer, danne hormoner, og utføre andre livsviktige funksjoner. Dette oppnås via signalmolekyler i hele kroppen som fungerer som budbringere for cellene. Disse leverer avgjørende informasjon frem og tilbake mellom cellene.

 

Curcumin er vist å direkte påvirke mange av disse signalmolekylene.

 

Kurkumin (= curcumin) er også et fargestoff (E100) som er godkjent for bruk i matvarer.

 

Dette stoffet er kjent for sine utrolige effekter i laboratoriet der det ser ut til at det påvirker “alt” om vi skal tro forskning.no sin artikkel. Problemet har lenge vært at stoffet i sin rene form ikke tas opp av kroppen, altså har lav biotilgjengelighet. 

 

Bruk gjennom historien

Over tusenvis av år har rhizome (den underjordiske stammen) av gurkemeie (Curcuma longa) blitt brukt som medisin, mat, og kilden til konditorfarge (lys gul-oransje!). Gurkemeie ble først dyrket i India og Sør-Øst Asia.

 

Assyrerne visste om gurkemeie. Denne strålende oransje roten (rhizom) ble beskrevet i en bok av en urtemedisiner datert tilbake til 600 BC. Den greske legen Dioscorides brukt det i det første århundre e.Kr. som "hærens lege" for Romerriket.

 

Dagens vitenskapelige studier på gurkemeie er nå i tusentalls verden over. 

 

Det antas at oppdageren Marco Polo tok med seg planten til Europa, og Venezia, på slutten av 1200-tallet.

 

Indiske healere har så lenge vi kan spore brukt og anbefalt gurkemeie for å bli kvitt innvollsparasitter. Dette smakfulle krydderet inneholder 4 forbindelser med antiparasittisk virkning. Hver for seg har disse forbindelsene ingen virkning, men når de er blandet sammen har de kraftige orm-drepende egenskaper.

 

Innen den Indiske 3000 år gamle naturmedisinske system kalt Ayurveda er dette krydderet svært essensiell og mye brukt.

 

Gurkemeie har vist seg verdifull som anti-inflammatorisk agent, som antioksidant, for fordøyelsesapparatet, innen hudbehandling, og kan være en medhjelper for behandling og forebygging av kreft, så vel som forebyggende for mange moderne livsstilssykdommerav som hjerte- karsykdom, diabetes og visse auto-immune lidelser. 

 

I en studie, utført på personer med revmatoid artritt (RA, en auto-immune artritt) ble det funnet betydelig forbedring fra kun 400 mg i kapsler som er tatt med måltider tre ganger om dagen (1200mg, eller litt over ett gram daglig).

 

Den er kjent for bruk på huden i asiatiske land som pulver og omslag og er kjent for sine helbredendede egenskaper på sårhealing og å forebygge arr samt redusere linjer i huden.  Kanskje har du sett den varme gløden som preger rynkefrie fruer i Sør-Øst Asia. Det skal komme av vanlig massasje med gurkemeie blandet med essensielle oljer. En massasje fylt med sunne antioksidanter for huden. 

Urten er blitt brukt og brukes normalt ved:

  • Høyt kolesterol
  • Gallestein
  • Hjerte/kar plager
  • Betennelser i galleblæren
  • Akutte og kroniske betennelser i muskler og ledd og andre organer
  • Åreforkalkning
  • Dårlig fordøyelse
  • Dårlig appetitt
  • Diarè
  • Luft i magen
  • Gikt
  • Astma
  • Eksem
  • Svimmelhet
  • Psoriasis
  • Soppinfeksjoner
  • Menstruasjonsplager m.m
  • Hjerne og hjernefunksjon

 

Disclamer
NB! Dette er ikke Natur.no (Grateful Nature AS) sine helsepåstander, det er noe du selv lett kan google om du ønsker mer informasjon rundt både gurkemeie og curcumin.


De vanligste bruksformene av gurkemeie pulver

 

Gurkemeie er best kjent som et krydder, og har gjennom historien blitt brukt i uttallige matretter verden over. Gurkemeie er i dag blitt en av de mest kjente krydderurtene.

 

I india er krydderet brukt som mat og medisin lenger enn vi kan spore og sikkert i tusenvis av år, dette har nå spredd seg over hele vår globaliserte verden i dag. Fremdeles i dag er gurkemeie best kjent som et krydder i Norge og andre vestlige land, men grunnet mer og mer omfattende forskning på området de senere år er gurkemeiens helbredende egenskaper kommet frem og gjort gurkemeie til et kjent kosttilskudd, samt også et naturmedisinsk fenomen, og ikke uten grunn.  Det er mengder av omfattende forskning og flere av dem gir klare resultater i henhold til ulike sykdomsområder. 

 

Det er blitt mer og mer vanlig med innkapslet gurkemeie som kosttilskudd så vel som bevisst bruk i matlaging for heldemessige formål. Eksemplet er gurkemeie smoothien vi har lagt med en oppskrift på lenger ned i artikkelen. 

 

Slik virker gurkemeie og curcumin

Curcumin vises fra dyrestudier å senke leukotriene og prostaglandin produksjon, noe som resulterer i reduksjon av betennelse i kroppen, det antas at dette også er tilfelle for mennesker, men her mangler det studier for å fastslå dette konkret. Det medisinske systemet i India kalt Ayurveda klassifiserer gurkemeie som en medisinsk urt med helbredende egenskaper og spesielt er kjent for å redusere overflødig slimproduksjon i sin medisinske form. Overflødig slimproduksjon er i mange tilfeller kjent som en årsak til uttallige lidelser. Innen ayurveda brukes også ekstrakter og eteriske oljer av gurkemeie for å forsterke effekten.

 

Ved hjertesykdommer motvirker gurkemeie klebing av blodplatene og virker blodfortynnende, er kjent for å minske arteriell plakk og belastning på sirkulasjonssystemet så vel som hjerte.

 

Ved fôring til dyr med så lite som 1 % av deres kosthold førte til bedre kolesterol. Studier har også funnet en lever beskyttende effekt hos dyr fôret med gurkemeie.

 

Studier viser bruk av gurkemeie mot uttallige ulike lidelser og helseutfordringer i et slikt omfang at det blir for mye å dekke i en artikkel som dette, men vi har lenket til mengder av kliniske studier og ytterligere artikler nederst i artikkene for de av dere som ønsker å fordype dere i denne materien.  Under finner du en video med forslag til bruk. Videoen er på engelsk. 

 

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

 

Gurkemeie har vært brukt som mat i tusenvis av år. Som kosttilskudd blir urten ansett som trygg å bruke når den inntas i anbefalte doseringer, men brukt i store doser over lang tid antas det å kunne føre til fordøyelsesforstyrrelser (mye tarmgass, kvalme og oppkast) for enkelte og muligens gi fettlever. Ingen giftighet eller bivirkninger er observert i kliniske studier med urten, og inntak av inntil 8 g gurkemeie daglig i fire måneder har vært problemfritt. Eventuelle betenkeligheter vedrørende sikkerhet baserer seg på terapeutisk bruk i store mengder og ikke på inntak i begrensede mengder som krydder.

 

Gurkemeie bør ikke inntas i terapeutiske doser under graviditet eller hvis en kvinne forsøker å bli gravid, da laboratorieforsøk antyder at urten kan stimulere livmorsammentrekninger og dermed framprovosere abort. Det er ikke påvist økt frekvens av fosterskader eller andre skadelige virkninger på fosteret etter utstrakt inntak av gurkemeie. Det er ingen restriksjoner på bruk av gurkemeie under amming, og i tradisjonell medisin på Fiji-øyene blir gurkemeie inntatt av nybakte mødre for å fremme melkeproduksjonen. Før man bruker urten mot smertefulle menstruasjoner, bør man få utredet det gynekologiske problemet av kvalifisert helsepersonell.

 

Personer med blokkerte galleganger bør ikke bruke gurkemeie, da urten øker utskillingen av galle. Hvis du har gallestein, bør du snakke med lege før du inntar gurkemeie i terapeutiske doser. Gurkemeie kan gi fotosensitivitet (overfølsomhet for sollys) hos enkelte individer og urten kan i svært sjeldne tilfeller også gi allergisk utslett ved hudkontakt eller utvortes bruk av gurkemeieprodukter.

 

På grunn av den blodfortynnende virkningen, bør pasienter som går på blodfortynnende medisin ikke anvende svært høye doser (mer enn 15 g om dagen) av gurkemeie. Bruk av gurkemeie som krydder for slike pasienter er helt trygt. Ingen andre interaksjoner med medisiner er oppgitt.

 

(kilde:Urtekildens Planteleksikon)



Faktainformasjon:

  • I år 2000 ble det i India dyrket gurkemeie på nærmere 1,5 millioner dekar jord, noe som ga 600 000 tonn gurkemeie
  • Gurkemeie er kjent som det gylne krydder fra India.
  • Gurkemeie plantene ble dyrket av Harappan sivilisasjon tidligere enn 3000 f.Kr.
  • Det er i utgangspunktet en tropisk plante av ingefær familien kalt rhizome eller underjordisk stengel, med et grovt skall.
  • Roten likner på ingefær bare i en nydelig gul- oransje nyanse.
  • Gurkemeie er en del av Zingiberaceae familien , Zingiberaceae er en familie av tropiske planter av orden Musales.
  • Gurkemeie er også kjent som Curcuma longa eller curcumin.
  • 90 % av gurkemeieproduksjonen som foregår i India blir brukt innenlands
  • India er hovedprodusenten, der staten Andhra Pradesh alene er ansvarlig for 40-50 % av produksjonen.
  • Sangli er det største og viktigste handelssentrum for gurkemeie i Asia, og for resten av verden. Sangli er en by i den indiske delstaten Maharashtra.
  • Det er ca 30 varianter av typen Curcuma gurkemeie.
  • 'Alleppey Finger', 'Erode og Salem gurkemeie', 'Rajapore' og 'Sangli gurkemeie', 'Nizamabad Bulb "er noen populære varianter i India.
  • Gurkemeie er en kjent antioksidant som kan være anti-inflammatorisk og anti-kreftfremkallende middel.
  • Curcumin er den mest kjente aktive ingrediensen i gurkemeie og står for et stort spekter av terapeutiske virkninger. Det har vært brukt i tusenvis av år som et trygt anti-inflammatorisk middel mot mange plager som en del av indisk tradisjonell medisin - Ayurveda.
  • Ayurvedisk medisin er et mer enn 3000 år gammelt omfattende medisin system.
  • Curcumin er også en antioksidant som bidrar til å stabilisere membraner skadet av betennelse.
  • Gurkemeie brukes i enkelte land og spesielt India land som kosttilskudd for hjelp not mageproblemer og andre plager.
  • Gurkemeie stimulerer fordøyelsen, støtter leveren, og reduserer intestinal permeabilitet.
  • Flere studier indikerer at curcumin kan bremse utvikling og vekst av en rekke typer kreft inkludert prostata kreft. Gurkemeie kan også redusere faren for at prostatakreft blir resistente mot hormonbehandling.
  • Gurkemeie har stort utvalg av bruk i hermetiserte drikker, iskrem, yoghurt, gule kaker, kjeks, godteri, kake glasurer, bakevarer, meieriprodukter, popcorn-farge, frokostblandinger, sauser, gelatiner, kosmetikk, legemidler, ayurvediske medisiner etc.
  • Gurkemeie er vanligvis brukes i karriretter, mest kjente i indisk og thailandsk mat, men også brukt i mange andre land. Det er en viktig ingrediens i karri og også brukt i sennepsblandinger.
  • Den brukes i ulike hellige ritualer i Asia og blir også brukt til å lage kunkuma, et rødt kosmetisk pulver i India. Før bryllup i India påføres gurkemeielim på brud og brudgommens kropp, hovedsakelig ansikt og armer. Gurkemeie basert lim brukes for å forskjønne og berike hudfargen.
  • Curcuminpulver løst opp i alkohol benyttes for ulike vannholdinge produkter.
  • Det er populært som te i Okinawa, Japan.
  • Gurkemeie er populært brukt i kosmetikkindustrien for å forberede urteprodukter.
  • Det er også brukt som et fargestoff for farging av tekstiler, så vel som for fremstilling av naturlig fargestoff for hår.
  • Gurkemeie er svært lav på kolesterol og natrium. Det er også en god kilde til vitamin C og magnesium , og en veldig god kilde til kostfiber, vitamin B6, jern, kalium og mangan.

 

 

Her får du Gurkemeie 

 


 

 

6 tips til hvordan du kan bruke gurkemeie i mat - Sunt og godt! 

 

  1. Omlett - Bland inn 1 ts gurkemeiepulver i omeletten. Det gule pulveret blander seg fint når du pisker det sammen og gir lite smak.
  2. Golden Mylk - Smaker nydelig og er sunt - Se oppskrift her
  3. Hummus - Den gir hummusen en kraftigere farge, og smaken blir enda bedre. Perfekt sammen med hvitløk og spisskummin.
  4. Juice - Bruk fersk gurkemeierot i en juice med eple, nype og gulerot. Den ferske roten gir en nydelig og kraftig smak!
  5. Tacokrydder - Når du lager ditt eget tacokrydder kan du godt blande inn litt gurkemeie. Sammen med paprika gir det kjøttet en fin farge.
  6. Gryter og supper - Den er en selvskreven ingrediens i indisk mat, men det går absolutt an å inkludere det i lapskaus også.

 

BLI FORHANDLER AV GURKEMEIE PRODUKTENE  OG ANDRE PRODUKTER FRA Grateful Nature HER - Grateful Nature forhandlerportal

 

Referanser

Alt du trenger å vite om gurkemeie som krydder og urt - Urtelisten

Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials - 105 referanser til kliniske studier

Curcumin is the most widely-studied plant-derived medicinal chemical in modern science, statistical analysis reveals

Curcuminoids, Curcumin, and Demethoxycurcumin Reduce Lead-Induced Memory Deficits in Male Wistar Rats

Lius Pauling Institute om Gurkemeie

Protect your heart with Turmeric

Turmeric Health Benefits: Have a Happy New Year With Turmeric - Huffingtonpost

Turmeric extract may protect heart after surgery - Reuters

Why are Cancer Rates so Low in India? | NutritionFacts.org

Use Turmeric Before Ever Swallowing Another Ibuprofen Again

Turmeric Extract Strikes To The Root Cause of Cancer Malignancy

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.