Er det mulig å lage sunne karamellbiter som også er “ute av denne verden” deilige? JA…...det er det! Disse karamel bitene inneholder naturlige sukkerarter, fett og kalorier, er de FRI for alle behandlede og raffinerte sukkerarter, så vel som gluten- og meieriprodukter. I stedet for å bruke vanlig korn/hvetemel til deigen, tar nøtter og kokosmel over for å skape en delikat, myk deig som fortsatt holder godt sammen.
Karamell-laget inneholder ikke verken sukker eller kondensert melk. Alt det søte kommer fra velsmakende dadler som i tillegg inneholder masse fiber og vitaminer. Bruken av kokosolje og cashewsmør gir karamellen en fløyelsaktig fylde….. og selvfølgelig øker det den samlede næringsverdien av karamellbitene. For at disse sunne karamellbitene skal være veganske, gluten- og meierifrie, er sjokoladelaget sammensatt av en enkel kombinasjon av kokosolje, rå-kakao og ris sirup ... Kjempegodt!
Ingredienser
Basen:
1.2 dl malte mandler (eller mandelmel)
1.2 dl pekannøtter (eller andre nøtter)
2 ss kokosmel
2 ss kokosolje, smeltet
2 ss yaconsirup, honning, lønnesirup, kokossirup eller agave
en dæsj himalayasalt eller havsalt
¼ ts vaniljepulver (valgfritt)
Karamell:
4.8 dl medjool dadler
¼ ts himalayasalt eller havsalt
2 ss kokosolje
2 ss cashewsmør (eller du kan bruke mandelsmør)
Sjokoladelaget:
0.6 dl kokosolje
2 ss kakaopulver
1 ss cashewsmør (eller du kan bruke mandelsmør)
1 ss yaconsirup, honning, lønnesirup, kokossirup eller agave
Som pynt bruker jeg knuste mandler.
Forberedelse
Basen:
Legg pecan nøttene i en blender eller foodprosessor og puls dem i noen minutter.
Legg resten av ingrediensene til basen i foodprosessoren sammen med pekan nøttene, og bland til alt er godt kombinert.
Kle en ca 20x20 cm kakeform med bakepapir. Legg basis blandingen oppi formen og trykk den deretter godt ned ved hjelp av en gaffel ( jeg synes det var lettere å bruke hendene mine).
Plasser i fryseren i ca 30 minutter eller til den har blitt litt hard.
Karamellaget:
Hvis dadlene du bruker er en smule på den tørre siden, vil det lønne seg å legge dem i en bolle og helle varmt vann over. La dem bløtgjøre seg i ca 10 minutter. Når de er myke nok kan du helle av vannet og skylle dem raskt under springen i et dørslag. Ha dadlene i blenderen eller foodprosessoren, bland i noen minutter og tilsett deretter smeltet kokosolje.
Legg i resten av ingrediensene og fortsett å blande til du ender opp med en myk og jevn masse. Dette kan ta litt tid, avhengig av blenderen/foodprosessoren din. Ta ut basen fra fryseren, hell karamellblandingen over og glatt den ut ved hjelp av baksiden av en våt skje. Legg denne tilbake i fryseren i noen timer, eller over natten.
Sjokoladen:
Bruk gjerne vannbad til å lage sjokoladen. Legg alle ingrediensene i en glass skål og plasser den oppi en liten kjele med kokende vann.
Senk varmen og rør kontinuerlig til alt er godt blandet. Da får du en jevn, klumpfri sjokolade.
Hell sjokoladen over karamell-laget og la det “sette seg”. Skjæres opp i passende biter. Oppbevares i kjøleskapet i en beholder med tett lokk, eller i fryseren.