Flere visninger

Chiafrø - Økologisk - Fulle av Omega 3 fettsyrer



Fra: kr 104,59

Pris som konfigurert: kr 0,00

På lager

Leveringstid 1-3 dager

Details:

Rik på essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler.
Bruk: i matlaging, bakeverk, strø over smoothie & kaker (bløtlegges)

Fra: kr 104,59

Pris som konfigurert: kr 0,00

  • Økologisk Økologisk
  • Vegan Vegan
  • RAW food RAW food
  • Glutenfritt Glutenfritt

Fra: kr 104,59

Pris som konfigurert: kr 0,00

Alternativer

* Påkrevde felt

Pris som konfigurert: kr 0,00

Detaljer

Chia er et lite frø, litt mindre enn sesamfrø i størrelse og kommer fra Mexico hvor aztekerne livnærte seg på dette frøet i flere århundrer. Chia betyr “oily” eller oljete og henspeiler det faktum at chiafrø er en av de rikeste omega-3 kildene fra planteriket og inneholder mer flerumettet fett enn linfrø. Frøene inneholder flere mineraler, og er særlig rikt på kalsium, jern, magnesium og sink.

Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Chiafrø kan derfor anses å inneholde kilde til fullverdig protein.

Disse bitte små, men ekstremt næringsrike frøene har et høyt innhold av essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Det viktigste er at Chia frø er en utmerket vegetarisk kilde til omega-3 alpha-linolenic syre. Chia frø er også en god kilde til kalsium. Dens næringsstoffer er også bra for at hjernen vår skal fungere optimalt.

NØKKELEGENSKAPER

  • Rå, økologiske Chiafrø fra naturlige kilder
  • Den rikeste omega 3 kilden fra planteriket
  • Høyt innhold av protein
  • Høyt innhold av de livsnødvendige aminosyrene
  • Inneholder rikelig med basedannende og helsefremmende mineraler
  • En utmerket vegetarisk kilde til de viktige omega 3 fettsyrene
  • Betennelsesdempende
  • Bidrar til å redusere ledd- plager og smerter
  • Styrker huden og kan hjelpe ved eksem og andre hudplager
  • Høyt innhold av plantefiber
  • Gir en god metthetsfølelse

 

ANBEFALES FOR

Egner seg for vegetarianere og veganere
Kan anbefales alle som vil ha et lettopptakelig, næringstett tilskudd til kosten. En næringsrik erstatning for kumelk for de som er intolerante for kasein (melkeprotein), eller for de som, av forskjellige grunner, velger bort kumelk og andre meieriprodukter
Ca 2 ss. chiafrø kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass melk. Chia inneholder 583 mg kalsium pr 100 gram (gjennomsnittsverdi). Dette er fint å ta som et direkte substitutt til melk og melkeprodukter og mineralene er mer biotilgjengelige (lettopptakelige) i chia.

 

BRUKES FOR

Chia er et slimdannende frø, slik som linfrø. Dette kan være fordelaktig på flere måter, blant annet ved at chia og linfrø kan erstatte hverandre i matretter. Chiafrø er bedre å bruke for de som er intolerante for linfrø, da de fungerer litt på samme måte i tarmen. Ved diaré eller er magetrøbbel kan du avhjelpe tarmen ved å spise chiafrø. Frøene vil suge opp væske og regulere magen. Denne oppsugningsevnen skyldes mukopolysakkaridene som er i frøene. Disse mukopolysakkaridene bygger opp slimhinnen i tarmveggen og forhindrer at tarmen lekker, og dermed hemmer sykdomsfremkallende bakterier i å komme over i blodbanen, der de kan sette igang en autoimmun reaksjon.

 

Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Opptaket av karbohydrater forsinkes ved at det i tarmen blir en slags "slimbarriere" å komme igjennom. Frøene svulmer opp og vil ta endel plass i mage/tarmsystemet. Det kan gi en metthetsfølelse, som kan være gunstig hvis du skal legge opp et kosthold for å gå ned i vekt.
På grunn av det høye innholdet av omega 3 fettsyrer, er chiafrø med på å balansere forholdet mellom omega 3 og omega 6 fettsyrene. De fleste andre korn- gress- frøtypene inneholder mest omega 6 fettsyrer (som også er viktige), men fordi v i dagens kosthold får i oss mye mer av omega 6 fettsyrene vil det bli en ubalanse i fettsyre profilen vår. Forholdet skal være 3:1. Dvs tre ganger så mye omega 3 som omega 6. For mye omega 6 kan trigge betennelsesmarkører i kroppen og kan sette i gang autoimmune tilstander og sykdommer.

 

ANBEFALT DAGLIG DOSERING OG BRUK

Chiafrø har nesten ingen smak og kan tilsettes de aller fleste matretter.
Bland chiafrø i musli, frokostblanding eller tilsettes i yoghurt eller kefir.. Tilsett i grøt enten som hele frø eller finmalt. Bruk dem i brød og rundstykker. Bland frøene i smoothies, vaffelrøre eller ha dem i kaker, f.eks. muffins. Frøene blir geleaktige når de tilføres fuktighet.

 

Legg dem under pålegg på brødskiven, tilsett i yoghurt sammen med andre nøtter og frø, bland dem i vaffelrøre(vil tykne røren) eller i konfekt og snacks.
Chiafrø kan spises som de er eller spires. Det beste er å knuse frøene så mye som mulig for å få mest mulig tilgang på det sunne fettet i frøene.

 

Kan knuses i en blender, kaffekvern eller morter. Disse spirene er svært anerkjent i mange land.

 

Chiafrø kan spires på samme måte som karse (og andre typer frø). Spiring vil øke opptaket av næringsstoffene fra frøene.

 

Her er oppskriften på hvordan du kan gjøre det:

Dag 1: Det er viktig å ikke legge frøene i mye vann for da drukner de helt og vil mugne fordi de ikke får luft. Legg 2-3 ss chiafrø på fuktig bomull eller et bomullsklede eller papir som er til å spire på. Legg noe over frøene. De skal ha det mørkt. Legg dem f.eks. inni n spirepose eller dekk til med noe. Det er viktig at det du dekker til med vil holde frøene fuktige. La f.eks. kledet være fuktig. La temperatur og fuktighet være så stabil som mulig.

 

Dag 5-8. Frøene trenger lang tid før de spirer. De vil komme ut som karse i løpet av dag 5-8. Slipp dem ut i lyset og de vil spire som bare det.

 

Med EasyGreen Spirekasse vil spiringen gå automatisk, følg forøvrig tipsene over vedrørende lysforhold. EasyGreen spirekassen vil sørge for nok luftgjennomstrømning, fuktighet, drenering av vann og sirkulasjon. Les mer om spirekassen her

 

HISTORISK BRUK

Chia er et bitte lite spiselig frø som kommer fra ørken planten Salvia hispanica. Den vokser hovedsakelig i Mexico, Bolivia og i øst - Amerika. Den er en eldgammel kultur plante som har historiske røtter i både Maya og Aztec-kulturene. "Chia" betyr styrke, og historiene forteller at disse oldtidskulturene brukte de små svarte og hvite frøene som en energiforsterker. De ble også kalt “Løpefrø” fordi de tok en neve chiafrø og litt vann med seg på lange løpeturer. Det er fornuftig, fordi chia frø er en konsentrert mat som inneholder masse næring; sunne omega-3 fettsyrer, karbohydrater, protein, fiber, antioksidanter og mineraler.
Chia frø er en utmerket vegetarisk kilde til omega-3 alpha-linolenic syre. Chia frø er en viktig kilde til kalsium og protein for våre vev. Dens næringsstoffer er også bra for at hjernen vår skal fungere optimalt.

 

NÆRINGSINNHOLD

Næringsinnholdet pr 100 g.
Kcal: 373/ 1568 kJ
Proteiner: 18,01 g
Fett:33,48 g
hvorav mettet fett: 3,51 gr
hvorav umettet fett: 2,95 gr
hvorav flerumettet fett: 28,20g
Karbohydrater: 38,25 g
Kostfiber: 38,25 g

 

Chiafrø er en svært god kilde til omega 3 fettsyrer sammenlignet med andre frø og matvarer. 2 ss. chiafrø inneholder mer omega-3 enn en hel laksefilet, Chia er en av planterikets beste omega-3 kilder. Til sammenligning vil linfrø inneholde mer av den betennelsesfremmende omega 6 fettsyren. Omega 3 kan bl.a virke betennelsesdempende og smertestillende i kroppen.

 

Sammenlignet innhold av omega-3 fettsyrer:
* Chiafrø: 62,3 %
* Linfrø: 54,6 %
* Gresskarkjerner: 15 %
* Soyabønner: 15 %
* Valnøtter 5 %

 

FORSIKTIGHETSREGLER

Chiafrø ble 15. juli 2009 godkjent som matvare i EU. Godkjennelsen gjelder chiafrø som maks 5% i brødblandinger. Fortsatt pågår allergitesting av chiafrø i EU. Vi gjør oppmerksom på at peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.

 

Oppbevares tørt, mørkt og kaldt. Dette er viktig for at ikke næringen skal gå tapt og for å forhindre forharskning av de viktige omega 3 fettsyrene.

 


 

Opphavsland: Mexico

Økologisk Sertifisering GB-ORG-05

Tilleggsinformasjon

Merke Grateful Nature
Avansert filter Økologisk, Vegan, RAW food, Glutenfritt, Bønner & frø, Baking
Produsert i land Paraguay