Natur informasjon

21 Sep.

Kosttilskudd

0

Denne artikkelen er delt i forbindelse med vårt sopp-webinar med "HUSBONDEN"

 

Da vi vokste opp på 90-tallet, ble soppen sjeldent ansett som medisin. Kantarell og steinsopp delte kanskje samme plass med brokkoli og paprika i de store skuffene i de fleste kjøleskap. Kanskje du ville se dem skåret i en salat eller sautert i en wok, men få snakket om de funksjonelle fordelene med sopp den gang.

 

Idag, finnes hundrevis av sopp produkter på markedet over hele landet. Fra pulver og piller, til kombucha, til øl – hundrevis av merker fremhever fordelene med sopp – fra stress lindring og anti aldring, til immunforsterkning og økt vitalitet. Men hvor mye er legitimt og hva er velvære hype?

 

Denne artikkelen skisserer det du trenger å vite om adaptogene sopp, inkludert hvordan de fungerer, soppeffektivitet og hvilke typer sopp som har de kraftigste medisinske egenskapene. For det første - hva er forskjellen mellom adaptogene (eller funksjonelle) sopp og de du finner i produkt hyllen?

 

Hva er forskjellen mellom adaptogen og supermarkeds sopp?

 

Mange medisinske eller funksjonelle sopper er klassifisert som "adaptogene" og/eller "nootropiske". Adaptogener er en undergruppe av planter og sopp som tilpasser seg kroppens behov og hjelper ofte kroppen med håndtere bedre med stress, tretthet og angst og støtter generell velvære. Så den første (og viktigste) forskjellen er konsentrasjonen av fordelaktige bioaktive forbindelser i adaptogene/nootropiske sopper, som skiller dem fra kulinariske eller supermarkedssopp.

 

Adaptogene/nootropisk sopp har en tendens til å ha en mye høyere konsentrasjon av nyttige antioksidanter, beta-glukaner og terpener, noe som gir den mer bitre, jordaktige smaken. Disse inkluderer vanligvis Lion's Mane (hericium erinaceus), Cordyceps (Cordyceps sinensis), Chaga (Inonotus obliquus), Turkey tail (Coriolus Versicolor) og Reishi (Ganoderma lingzhi)

 

Vanlige kulinariske sopp som Sjampinjong, Oyster("østers"), Portobello eller Smakssopp er mye lavere i disse fordelaktige næringsstoffene, noe som gir dem en mye mildere smak og gjør dem mer allsidige på kjøkkenet.

 

Den andre forskjellen er pris og tilgjengelighet. Funksjonell sopp er vanskelig å få tak i i de fleste dagligvarebutikker. En del av det skyldes kostnader, kjennskap og tilgjengelighet. De fleste funksjonelle fruktkroppssopper dyrkes ikke i nærområdet enda. Og med kostnader som langt overstiger en Portobello eller Sjampingjong, er funksjonelle sopp vanligvis funnet som et ekstrakt i tilskuddsform – ikke fersk for wok.

 

Selvfølgelig tilbyr mange kulinariske sopp ernæringsmessige fordeler - du trenger bare å spise mye av dem med jevne mellomrom for å se noen reell helsegevinst.

 

Hva er helsefordelene med adaptogene sopp?

 

Sopp har blitt brukt i tusenvis av år av tradisjonelle medisin utøvere for å hjelpe til med å helbrede sår, forhindre sykdom og fremme lang levetid. Spennende nok fortsetter moderne vitenskapelig forskning å dokumentere de faktiske biologiske mekanismene bak hvordan disse soppene fungerer i kroppen.

 

Visse soppstammer er spesielt rike på polysakkaridet beta-glukan, som beriker tarmmikrobiomet og støtter immunsystemet. Sopp rik på terpenoider og andre fenoliske antioksidanter kjemper mot oksidativ skade og beskytter vitale organer mot aldringsprosessen . Mange funksjonelle sopp har også vist seg å effektivt forhindre tumorvekst og er annerkjent som naturlig kreftbekjempende middel når det tas i kliniske doser under tilsyn.

 

 

Mycelium

 

Sopp anatomi: Frukt kroppen vs Mycelium

 

Akkurat som røttene, stilken og frukten til en plante har forskjellige ernæringsprofiler, så har de forskjellige delene av en sopp.

 

I motsetning til planter produserer sopp sporer som spirer på mørke, fuktige steder (som undersiden av en "trestamme") og vokser til et stort nettverk av rotlignende filamenter som kalles mycelet innebygd under jorden. Mycelet er det som mater selve "kroppen" til soppen. Akkurat som røtter er myceliet ansvarlig for å få tilgang til næringsstoffer som holder soppen i live.

 

Når du tenker på en sopp, ser du sannsynligvis ikke for deg mycelet. I stedet ser du for deg stilken og "hatten" - som er den reproduktive "frukten" til soppene. Og mens frukten utgjør en mindre brøkdel av den totale soppkroppen, er det der flertallet av ernæringen og funksjonelle forbindelser befinner seg.

 

Viktigere, gamle medisinske utøvere brukte ikke mycel. Faktisk var det umulig å høste mycel før rundt 100 år siden da forskere begynte å isolere og dyrke det i laboratoriemiljøer.

 

Den beste sammenligningen av fruktkropp vs mycel er hvis vi skulle konsumere røttene til en grønnsak i stedet for selve grønnsaken. Det krever mye mer inngrep og arbeid, og kan skade/drepe planeten; samtidig er røtter også vanskeligere for oss å fordøye og må ofte lages tinkturer eller annen form for avkok før bruk. Dermed er det mange eksperters formening at vi er ikke ment å bruke røttene eller myceliet i daglig bruk, kun det som vokser "over bakken".

 

 

Helsefordeler med fruktkropps-sopp vs mycel

 

Så hva er de aktive forbindelsene som gjør sopp så kraftig? Mens det bokstavelig talt er tusenvis av forbindelser (og enda flere oppdages stadig av forskere).

 

De er:

 

Beta-glukan: et polysakkarid (langkjedet karbohydrat) som fungerer som en løselig fiber og beriker tarmmikrobiomet, regulerer immunfunksjonen og forhindrer kreftsvulstvekst ( viser forskning).

 

Terpener og terpenoider: en serie bioaktive forbindelser som har vist seg å ha antimikrobiell, antiviral, antiparasittisk og antioksidantaktivitet. Terpener og terpenoider har også blitt studert som kreftbekjempende midler og og kan vise seg å beskytte mot nevrodegenerative sykdommer .

 

Ergosterol: Forløperen til aktivt vitamin D3, ergosterol (provitamin D2) i sopp er en av de sjeldne ikke-animalske kildene til vitamin D. Det finnes i celleveggene til alle sopp.

 

Er mycel bra for deg? Hva vitenskapen sier

Mens den eksisterende vitenskapelige litteraturen om sopp er utrolig mangfoldig, kommer praktisk talt alt bevis som støtter medisinske sopp fra studier som undersøker fruktkroppen, ikke mycelet. For eksempel er det for øyeblikket bare 405 dokumenterte studier som undersøker helsemessige fordeler knyttet til mycel, mens det er over 19 000 studier knyttet til fruktkroppen.

 

En studie fra 2022, som spesifikt så på forskjellen mellom fruktlegemet og mycelet til østerssoppen, fant at fruktlegemet inneholdt 3 ganger beta-glukanet til mycelekstraktet og hadde bemerkelsesverdig høyere antioksidantkapasitet (antioksidantene i mycelet var praktisk talt uoppdagelig).

 

Og her er en skitten hemmelighet kosttilskuddsindustrien ikke vil at du skal vite: Det er en stor forskjell mellom beta-glukan i fruktlegemer og polysakkaridene som finnes i mycelprodukter.

 

Tenk på det slik: beta-glukan er en spesifikk type polysakkarid, men det betyr ikke at alle polysakkarider har samme effekt. Soppmycelium kan være fullt av polysakkarider, men det betyr ikke at det vil støtte immunforsvaret ditt eller tilby adaptogenlignende egenskaper som beta-glukan spesifikt gjør.

 

Til syvende og sist er det en enorm forskjell i styrke mellom soppmycel og fruktlegemer. Faktisk bruker de fleste produktene som bruker soppmycel som en ingrediens, hovedsakelig korn eller ris med litt mycel innvevd.

 

Ekspert mykolog Jeff Chilton har i stor grad fremhevet forskjellen i næringsverdien til mycelet dyrket på korn sammenlignet med soppens fruktlegeme og har funnet ut at soppmycelium dyrket på korn viser tilnærmet ubetydelig beta-glukaninnhold.

 

Sopp mycelium

 

Er soppmycel for det meste korn/ris?

Soppsopp vokser på "maten" deres. I naturen vokser de på råtnende trestammer; i produksjonsanlegg vokser de på kornsubstrat - vanligvis havre eller ris.

 

Fordi det er praktisk talt umulig å skille mycelet fra kornet, supplerer de fleste produktene som bruker soppmycel faktisk med korn og litt mycel. Likevel tar de sannsynligvis fortsatt en premiumpris og fremhever fordelene med en medisinsk sopp mens de ikke leverer.

 

Når et merke hevder å bruke "sopp" i kaffeerstatningen eller sjokoladebaren og bare bruker mycel? Du kan satse på at det for det meste er korn/ris.  Dette gir bedrifter enda et smutthull for å kunne si at deres "sopp"-produkter er høye i polysakkarider, når de egentlig bare er høye i karbohydrater - ikke aktive, medisinske forbindelser. Noen selskaper bruker både fruktsoppen og substratet (korn/ris) det dyrkes på i produktet og mener dette er fordelaktiv, men i realiteten vanner det ut produktets potens og de får mer masse for mindre penger/tid.

 

Dette synes vi blir feil, og vi tilbyr kun sopp-produkter fra 100% fruktsoppen (ikke noe fyllmasse).

 

Problemet med det adaptogene soppmarkedet

Det ville være flott hvis du som forbruker visste at når du kjøpte og konsumerte et kosttilskudd eller et funksjonelt matprodukt som kan skryte av fordelene med sopp, var det det du faktisk fikk. Dessverre er det fullstendig mangel på konsistens eller regulering rundt hvilke deler av soppen som brukes.

 

Det er altfor lett for merker og produsenter å markedsføre et produkt som "adaptogent" med en rekke helsepåstander knyttet til forskningen på adaptogen sopp mens de faktisk inneholder bare en brøkdel av en faktisk sopp – eller ingen fruktkroppssopp på alle!

 

Konklusjon: Prioriter fruktlegemet(fruktkroppen)

Hvis du leter etter et adaptogent sopptilskudd av høy kvalitet (og ikke vil kaste bort pengene dine), sørg for at merkene du stoler på bruker 100% fruktlegemer(fruktkroppen), ikke mycel(substrat).

 

Fruktlegemer har blitt brukt i årtusener med god suksess, det er ikke nødvendig å fremkynne nye metoder å "forbedre" naturens underverk.

 

Hovedårsaken til at produsenter bruker mycel i stedet for fruktlegemer i produktene sine, er fordi det er billigere og enklere å bruke som ingrediens. Konsentrering av fruktlegemer til ekstrakter er tidkrevende, dyrere, og resulterer i pulver og konsentrater som er litt mer bitre enn mycel.

 

Selvfølgelig er bitterheten smaken av alle de utrolige, helsefremmende aktive stoffene!

 

Funksjonelle, adaptogene sopp har potensial til å dempe fysisk og følelsesmessig stress, balansere hormoner og støtte kognitivt stress og immunfunksjon. Det er absolutt verdt det å velge den virkelige avtalen.

 

Grateful Nature bruker bare fruktlegemer(fruktkroppen) i sine sopp-produkter og har sørget for å få tak i leverandører som kun har høyeste kvalitet, som igjen er kvalitetsikret gjennom mange ledd.

 

Her er vårt sortiment med sopper

 



Om du vil lære mer om fordelene til de adaptogene/nootropiske soppene kan vi anbefale å se webinaret om sopp

 

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.