Detaljer
Kelp (Ascophyllum nodosum), eller grisetang, også kalt brunalger, er rike på havets egne næringsstoffer. Kelp blir ofte betraktet som et mineraltilskudd på grunn av høyt innhold av ulike mineraler.
Vårt kelp produkt er håndplukket fra deYtre Hebridene, Skottland.
Kelp er tang som vokser i næringsrike farvann i grunne havområder. Den er rik på mineraler som kalsium, magnesium og jern osv. Tare (tang) er også kjent for sitt rike innhold av jod, som er et viktig for å holde skjoldbruskkjertelen vår sunn og velfungerende. Skjoldbruskkjertelen styrer vår energiproduksjon, og forbedrer stoffskiftet. Et godt stoffskifte med god “stoffskifte hastighet” (metabolic rate) kan gjøre at kroppen forbrenner fett mye raskere. Derfor er det vanligvis anbefalt til personer som har et langsomt stoffskifte. Et langsomt stoffskifte (slow metabolic rate) gjør at man ikke orker noen ting, eller føler seg helt “utmattet” og konstant sliten. Gir som regel også vektøkning fordi kroppen ikke får hverken renset ut avfallsstoffer eller tilført ny energi.
Kelp også en viktig ingrediens for skjønnhetsprodukter som sjampo, ansikts masker, såper, kremer osv.
NØKKELEGENSKAPER
Rå, økologisk kelp fra rene farvann
Kan bidra til skjoldbruskkjertelens normal funksjon
Kan bidra til å balansere hormonsystemet
Kelp inneholder et bredt spekter av spormineraler og er naturlig rik på jod.
Kan bidra til å hjelpe skjoldbruskkjertelen med å frigjøre jod til blodbanen
Kan bidra til å regulere kroppstemperaturen
Kan bidra til å styrke binyrefunksjonen
Kan bidra til å oppnå naturlig vektreduksjon og økt energi
Kan bidra til å redusere overvekst av Candida Albicans
BRUKES FOR
Kelp blir ofte betraktet som et "mineraltilskudd" på grunn av høyt innhold av ulike mineraler. Det inneholder jod som er viktig for et velfungerende stoffskifte og god vektkontroll.
Jod kan virke anti-bakterielt og kelp anses å stimulere skjoldbruskkjertelen til å frigjøre jod i blodbanen, noe som kan styrke kroppens immunsystem ved en pågående infeksjon.
Kelp kan også brukes som blodrensende middel fordi det inneholder et stoff som heter algin som trekker til seg toksiner fra tarmen, deriblant toksiner fra sykdomsfremkallende sopper som Candida Albicans.
En gruppe forskere fra Universitetet i Newcastle fant under laboratorieundersøkelser at algin hadde sterkere hemmende effekt på fettopptaket enn de fleste slankeproduktene på markedet.
Tester utført i Japan indikerer at kelp virker forebyggende på fosterskader og kan være gunstig ved (også ved morgenkvalme) graviditet.
ANBEFALT DAGLIG DOSE OG BRUK
Start gjerne med ¼ ts en gang daglig, kan taes flere ganger om dagen, trapp gradvis etter behov.
Kelp inneholder ca 0,10 % naturlig jod og har mye saktere absorbsjon (opptak) enn kunstig jod. Naturlig jod fra kelp er derfor sikrere i bruk.
Kelp inneholder mer enn 30 lettopptakelige mineraler blant annet kalsium, kalium, jern, natrium, magnesium, fosfor, selen. I tillegg inneholder kelp vitamin A, C, B, E, folsyre og K.
Det er vanskelig å si helt konkret hvor mye jod som kelp inneholder da det varierer litt fra hver batch. Vi har fått bekreftet at vårt kelp produkt vanligvis inneholder ca 998 µg naturlig jod per 1 gram kelp, altså nesten 100 mg per 100 gram.
Voksne skal ha ca 150-750 µg (mikrogram) jod per dag, gravide fra 175 µg og ammende fra 200 µg.
Bruk ikke kelp-pulver mer enn to uker av gangen. Vent så minimum to uker før du begynner å bruke det igjen. Kan også anbefales annenhver dag om du skal bruke over lenger perioder. Forhør deg gjerne med naturterapaut.
Doseringsoversikt på Jod (iodine):
RDI = Anbefalt minimum dagsinntak
ODI = Optimal dagsinntak
TDI = Terapeutiskt dagsinntak
1 mg (milligram) = 0.001 g (gram)
1 µg (mikrogram) = 0.001 mg (milligram)
RDI: 150 µg gjennom kosten.
Småbarn: 0 - 0.5 år 40 µg; 0.5 - 1 år 50 µg.
Barn: 1 - 3 år 70 µg; 4 - 6 år 90 µg; 7 - 10 år 120 µg.
Over 11 år 150 µg.
Ved graviditet + 25 µg.
Ved amming + 50 µg.
ODI: 150 - 900 µg gjennom tilskudd og kosten tilsammen.
TDI: 300 - 100 000 µg gjennom tilskudd. Høye doser er for spesiell avgiftning. Ved høye doseringer vennligst forhør deg med kyndig naturterapeut eller lege som har fordypet seg innen ernæring.
Smak
Kelp har en salt smak og kan bli brukt istedenfor salt i mat. I Østen blir kelp brukt for å smaksette supper og rå fisk. Det kan tilsettes all mat i små mengder for å tilføre næring og mineraler. Kelp er genialt å bruke i smoothies. Det er et rimelig mineraltilskudd og gir smoothien et skikkelig næringsløft. Rimeligere middel mot mineralunderskudd skal du lete lenge etter! Mineralene fra kelp er organiske dvs. at de har mye høyere opptaksgrad enn vanlige in-organiske mineraler som du normalt får kjøpt i Norge. Forskjellen er på hele 60-70%! Planter omdanner in-organiske mineraler til organiske og det er meningen at mennesker skal få mesteparten av mineraltilførselen fra planter. I dag spiser vi lite planter i forhold til det vi har behov for.
Algin fra kelp brukes i industrien som fortykningsmiddel i iskrem, gele, dressinger og i tannpasta.
Kelp kan med fordel også brukes som en ansiktsmaske. Den er kjent for å trekke ut urenheter og forfriske huden.
Kelp kan brukes som næring til planter ved å blande 1/4 til 1/2 ts. kelp med 5 liter vann. Spray dette på plantenes blader eller tilfør det i vannet til planten.
FORSIKTIGHETSREGLER
For mye jod kan ha en motsatt effekt og redusere stoffskifte. det kan også gi hjertebank, nervøsitet, søvnvansker og overdreven svetting. Det er derfor viktig at man er nøye med doseringen. Kelp inneholder også arsenikk. Overdosering kan føre til arsenikkforgiftning.
Dersom du bruker stoffskiftemedisiner bør du ikke bruke kelp.
Oppbevares mørkt og kaldt.
Tilleggsinformasjon
Merke | Grateful Nature |
---|---|
Avansert filter | Økologisk, Vegan, RAW food, Glutenfritt, Pulver, Alger |
Nettovekt | 250 g |
Produsert i land | Storbritannia |
Best før dato | 1. mai 2026 |