Vi kjenner alle til at proteinpulver og «shakes» er en av de mest effektive måtene (kalorimessig) å innta tilstrekkelig
proteiner på etter en treningsøkt. Men for øvrig har dyre -og plantebaserte proteinpulver sine ulemper. For å belyse fordeler og ulemper tydeligere har vi i tatt for oss myse-, ris-, erte-, hamp-, og gresskarfrøprotein i denne artikkelen.
Se sammenligning av aminosyrer lenger ned i artikkelen. Først vil jeg dekke litt informasjon om animalske kilder som whey og hvorfor dette kanskje ikke er best kilde til protein.
Animalske kilder
Mange sier «nei takk» til myse på grunn av den ubehagelige bivirkningen av overflødig gass. Såkalte protein promper kan selvfølgelig også oppstå med hvilken som helst annen kilde, men manges erfaring viser til at myse kan ha en tendens til å produsere adskillelige mengde og i tillegg dårlig lukt.
Men uansett om det er myse(whey), kasein eller en annen animalsk kilde, er det en god del andre mulige helseproblemer man må ta til betraktning.
En av de største, lengste og mest omfattende studier som noensinne har blitt gjort på den menneskelige ernæring, er det som har blitt utgitt av "The China Study" med 6500 mennesker, i 65 forskjellige fylker i hele Kina, som måler 367 variabler over en periode på 20 år.
Ifølge The China Study kan animalske kilder til protein angivelig fremme kreftvekst og hjertesykdom. Studien av dr. T. Colin Campbell er en av de mest bestselgende ernæringsbøkene som finnes.
Dr William Harris hadde studert de ulike plantene mot dyremat studier og publisert følgende diagrammer fra dem:
Kolesterol-nivået er ofte ganske høyt i myse og kaseinprodukter. Dette kan være spesielt problematisk for kroppsbyggere som kanskje bruker 3, 4 eller flere skjeer per dag. Risikoen er derfor betydelig større for at de overdoserer det daglige inntaket av kolesterol fra bare pulverbruk alene. Siden det bare er dyr som produserer kolesterol, er det et problem som er unikt for denne kategorien.
L-arginin regnes som en semi-essensiell / betinget essensiell aminosyre. Selv om menneskekroppen kan produsere det, kan det være viktig i noen tilfeller å tilføre det, fordi helsemessige forhold og alder kan påvirke hvor mye du produserer.
Kroppsbyggere og idrettsutøvere kan nok ha stor interesse av å høre at noen kliniske studier har antydet at arginin kan øke ytelsen ytterligere.
Det er hevdet å stimulere frigivelsen av veksthormon ( 1 ). I trente menn, da 1.2 gram ble inntatt sammen med 1.2 gram lysin, var topp plasma av veksthormoner 800% høyere etter 90 minutter ( 2 ). Den samme effekten ble ikke sett da disse 2 aminosyrene ble brukt separat.
Diettinntaket av det er viktig fordi i motsetning til de andre ikke essensielle, går ikke arginsyntesen i kroppen vår for å kompensere for når vi ikke spiser nok av det.
Myse en forferdeligdårlig kilde til l-argin. Brun ris, erter, hamp og gresskarfrøproteiner har alle 200-400% mer enn myseprotein-isolat.
Animalsk vs plante, hvem vinner?
Når du vurderer fordeler og ulemper av plante mot animalske proteiner, er det lett å håndplukke forskning for å støtte begge sider av saken. Begge har potensielt ulemper.
Alt tatt i betraktning, er vinneren sannsynligvis brun ris så lenge den har et trykt opphav (økologisk). Kroppens opptak og reaksjon på denne typen har vist seg mye mer harmonisk enn andre kilder. For å se sammenligningen av aminosyre innhold i generelle tester se under.
Sammenligning av næring
La oss starte med å sammenligne næringsfakta for de beste proteintyper. Som du vet, bruker de fleste merkevarer en kombinasjon av ingredienser (smaksstoffer, ting som gjør dem kremete, etc.). Myse inneholder ofte en liten mengde soya lecithin, men det er fordi de alle har lecithin, noe som er et emulgeringsmiddel som trengs for å holde pulveret fra å klistre seg sammen.
Gresskar |
Whey/Myse |
Hamp |
Ert |
Brun ris |
|
ingredienser |
økologisk gresskarfrø protein |
100% ultrafiltrert myseprotein fra melk og soyacitin |
økologisk hampprotein |
økologisk erteprotein |
økologisk risprotein |
Kalorier per servering |
110 |
94 |
90 |
120 |
80 |
Protein (g) |
19 |
18 |
15 |
24 |
17 |
Totalt fett (g) |
2 |
2 |
3 |
2 |
0 |
Kolesterol (mg) |
0 |
50 (17% av DV) |
0 |
0 |
0 |
Natrium (mg) |
2 |
40 |
0 |
330 |
25 |
Karbohydrater (g) |
3 |
2 |
9 |
1 |
2 |
Fiber (g) |
3 |
0 |
8 |
0 |
0 |
Kalsium (% DV) |
4% |
10% |
0 |
2% |
0 |
Jern (% DV) |
40% |
2% |
40% |
35% |
15 |
Vitamin A |
0 |
2% |
0 |
0 |
0 |
Vitamin C |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Som du ser, hvor mye protein er det i gresskarfrøprotein, er på nesten samme nivå med myse. Det er sant at den melkeavledede kilden har en litt høyere konsentrasjon av kalorier.
Der gresskar klart slår myse, er det imidlertid i fiber (3 gram vs ingen) og kolesterol. Mange menn vi kjenner vil bruke 2 skjeer per shake, noe som betyr at de får 1/3 av det daglige maksimalt for kolesterol fra det samme
Husk at mennesker ikke trenger noe kosttilskudd-kolesterol, da kroppen vår produserer det vi trenger. Det ekstra vi får fra mat er det som forårsaker disse ubehagelige kardiovaskulære bivirkningene.
Hemp taper med protein, men vinner med fiber. Null fiber er dårlig, men 8 gram kan være overkill hvis du bruker 2 + skjeer om gangen.
En sunn mengde fiber reduserer oppblåsthet og hjelper deg med å bli vanlig. Men all matmarkedsføring unnlater å nevne at for mye fiber, kan føre til magesmerter for mange mennesker.
På jern er myse den virkelige taperen med en ynkelig 2%, mens de andre gir opptil 40% av din daglige verdi per porsjon.
Aminosyreprofiler
For å gjøre sammenligningen så nøyaktig som mulig, har vi omregnet mengdenebasert på en 100 kalori servering for hver type protein (som er forskjellig fra serveringsstørrelsene som er oppført på etikettene). Alle beløpene nedenfor er i gram.
Gresskar |
Whey/Myse |
Hamp |
Ert |
Brun ris |
|
Essensielle aminosyrer |
|||||
Isoleucin (BCAA) |
0,77 |
1,16 |
0,56 |
0,91 |
1,24 |
Leucin (BCAA) |
1,21 |
1,94 |
0,89 |
1,67 |
1,93 |
Valine (BCAA) |
0,60 |
1,09 |
0,78 |
0,99 |
1,28 |
fenylalanin |
0,77 |
0,65 |
0,56 |
1,10 |
0,93 |
metionin |
0,33 |
0,47 |
0,33 |
0,18 |
0,49 |
lysin |
0,60 |
1,61 |
0,44 |
1,50 |
1,09 |
tryptofan |
0,20 |
0,45 |
0,11 |
0,18 |
0,33 |
treonin |
0,48 |
1,31 |
0,78 |
0,78 |
1,01 |
Arginin (Semi-Essential) |
2,25 |
0,45 |
2,67 |
1,70 |
1,45 |
histidin |
0,38 |
0,35 |
0,56 |
0,49 |
0,48 |
Ikke-essensielle aminosyrer |
|||||
alanin |
0,74 |
0,94 |
0,56 |
0,81 |
1,04 |
Asparaginsyre |
1,23 |
2,52 |
2,00 |
2,35 |
1,93 |
cystein |
0.25 |
0,54 |
0,33 |
0,30 |
0,51 |
Glutamin + Glutaminsyre |
2,65 |
3,45 |
3,11 |
3,57 |
3,66 |
glysin |
0,94 |
0,35 |
0,56 |
0,82 |
0,67 |
Proline |
0,60 |
1.12 |
0,78 |
0,87 |
1,30 |
Serine |
0,73 |
0,94 |
0,89 |
1,04 |
1,05 |
tyrosin |
0,75 |
0,57 |
0,44 |
0,75 |
0,87 |
Totalt protein pr. 100 kalorier |
17.27 |
19.15 |
16,67 |
20.00 |
21.25 |
Innholdet i de faktiske produktene vil variere fra tallene over grunnet jordsmonn, sesong og andre faktorer.
Det er fordeler og ulemper for hver type. For de som bare bruker myseisolat, kan det være lurt å redusere forbruket og supplere med en annen plantekilde eller to. Spesielt mennene der ute, gir de ovennevnte plantekildene eksponentielt høyere mengder L-arginin (husk libido og atletiske fordeler som forskningen antyder).
For rent plantebasert eller vegansk protein er brun ris som frittstående faktisk ideell men for å dekke nok av alle aminosyrene er det best å ta 1 spiseskje av erterprotein + 1 spiseskje av risprotein.
Se vårt utvalg av proteinpulver