Porsjonsstek med butterdeigslokk
Små porsjonssteker, fylt i kålblad og med sprø butterdeig på toppen. En lekker hovedrett å servere til jul, nyttår, bursdag eller andre anledninger når du har lyst på noe ekstra godt.
Denne oppskriften er tatt ifra Veganmisjonen.no/ de har en helt egen kokebok. Du finner også veganske og vegetariske kokebøker, kanskje en julegave til de som elsker vegansk mat?
Håper dette smaker, god jul ifra natur.no
Tips:
- Butterdeigsplater som jeg vet er bekreftet veganske, finnes i merkene TC brød, Prior og Findus, og du finner de i frysedisken.
- Jeg brukte fullkornsris fra Uncle Ben's.
- Ferdig knuste linfrø finner du i de fleste større butikker eller på helsekost. Ev. kan du knuse hele linfrøe til smuler med stavmikser eller i en food processor.
(8 porsjonssteker)
4 frosne butterdeigsplater
1 dl fullkornsris + 2 dl vann (= ca 3 dl ferdigkokt ris)
1 boks kidneybønner (= ca 3,5 dl / 230 g)
150 g gulrøtter, revet
1 gul løk, hakket
1 dl havregryn
3 hvitløksfedd, knust eller finhakket
1 ss knuste linfrø
1 ss løkpulver
1 ts røkt paprikapulver (ev. bruk vanlig paprikapulver)
1 ts salt
1 neve hakket persille
ca 1/4 hodekål
1. Ta først ut butterdeigsplatene fra fryseren. Legg dem på en benk med plast over, slik at de ikke tørker ut. Kok risen i vannet.
2. Bland sammen kokt ris, kidneybønner, revet gulrot, løk og havregryn i en bolle. Mos med stavmikser til du har en ganske jevn mos. Ev. bruk food processor.
3. Bland inn hvitløk, knuste linfrø, løkpulver, røkt paprikapulver, salt og hakket persille. Mos det godt sammen med en sleiv.
4. Del hver butterdeigsplate i to. Kjevle ut hver del til den er omtrent 1,5 ganger størrelse.
5. Fjern de ytterste bladene på hodekålen og del den i to på midten. Kutt av den harde stilken. Del deretter den halve kålen i to, slik at du får fire kvarte deler. Dra av kålblad til du har 8 ganske store båtformede blad som kan brukes som skåler.
6. Fyll de åtte kål-skålene med farsen. Dekk deretter skålen med butterdeig, pakk den godt rundt på sidene. Tips: Om butterdeigen har blitt tørr underveis, ha litt vann på den, da blir den myk og smidig.
7. Legg alle skålene på en bakepapirkledt stekeplate og stek på 200 grader i 40 min.
* Du kan ev. steke hele farsen (uten kål) i en brødform dekket med bakepapir. Midt i ovnen, 200 grader i 40 minutter burde holde.