For maksimal ernæring og inntak, bør de fleste grønnsaker bør spises rå. Men det er et hederlig unntak, nemlig tomater. Et av nøkkel-næringsstoffene som finnes i tomater, er lykopen. Dette er en av de få antioksidant-typene hvor den gode effekten faktisk øker ved oppvarming. Derfor har jeg varmet tomatene og bønnene, mens alle de andre ingrediensene rå. Hvis jeg skulle latt en profesjonell ernæringsfysiolog ta en titt på dette, er jeg ganske sikker på at det ville få 5 ut av 5 mulige poeng.
Her er mange forskjellige næringsrike grønnsaker, oppvarmet lykopen (tomater), gode fettstoffer fra avokado , betennelsesdempende rå løk, hvitløk og ingefær, og mye gode proteiner fra bønner.
Ingredienser
Chili:
1 boks svarte bønner
2 tomater, finhakket
0.8 dl (⅓ kopp) tomatpuré
1 ss malt spisskumin
1.2 dl (½ kopp vann), litt mer om nødvendig
⅓ ts himalayasalt eller havsalt
Rå salat:
1 fedd hvitløk, veldig finhakket
1 liten rødløk, veldig tynt skåret
1-2 cm ingefær, veldig finhakket, eller pulver
7-8 dl eller 3 kopper med Baby spinat
1 stor håndfull koriander, finhakket eller pulver
1 hel vårløk, finhakket
1 avokado, hakket i passelige biter
Juice fra ½ lime
Slik gjør du
I en kjele på middels varme tilsetter du bønner, hakkede tomater, tomatpuré, malt spisskummen, vann og salt. La det koke i fem minutter på lav varme til mesteparten av vannet har fordampet. tilsett litt mer vann om nødvendig for å få riktig konsistens.
Legg alle rå salat ingrediensene over i en stor bolle, bortsett fra lime saften. Hell den varme chilien over salaten og bland alt godt sammen. Til slutt presser du saften av den halve limen over, så er den ferdig og kan serveres umiddelbart.