Natur informasjon

19 Apr.

Oppskrifter Middag

0

Kikerter er veldig næringsrike - de inneholder mye protein, folat og mineraler (som kobber, jern og sink). Imidlertid inneholder de også mye fytinsyre, så de bør tilberedes på en eller annen måte, eller spires.  Da “slipper” de fytinsyren. I denne oppskriften vil vi forsøke å skape en autentisk falafel-opplevelse med spirede kikerter istedenfor de tradisjonelle kokte. Vi skal bruke sesamfrø, masse gode urter og rikelig med krydder. De skal dehydreres for å fjerne noe av fuktigheten og dette vil også konsentrere smakerne. Her er også en oppskrift på en nydelig grønnsaks bowl med en tahinidressing på toppen. Nyt!

 

Ingredienser 

Falafel:

6 dl spirede kikerter

2.4 dl soltørket tomater som har ligget i bløt i 20 minutter

¾ finhakket gul løk

1.2 dl hvite sesamfrø

0.6 dl finhakket persille (eller 1 ss tørket persille)

0.6 dl linfrø

2 fedd hvitløk

3 ts spisskummen

1 ts koriander

2 ss sitronjuice

1 ts himalayasalt eller havsalt

pepper etter smak

 

Grønnsaksbolle:

Grønnkål chiffonade

Gulrøtter (strimlede)

Rødkål strimlet

Valgfrie spirer

 

Sesam (Tahini) dressing:

0.6 dl hvite sesamfrø

1/2 squash (ta bort skallet)

1 fedd hvitløk

2 ss kokossirup (eller annen søtning)

1 ss sitronjuice

En dash himalayasalt eller havsalt

Litt pepper etter smak

 

Forberedelse 

 

Falafel:

  1. Plasser spirede kikerter, soltørkede tomater, løk, sitronjuice, hvitløk, spisskummen, koriander, salt og pepper i en foodprosessor og kjør det godt sammen. Tilsett litt vann om nødvendig.

  2. Ta blandingen over i en bolle og  tilsett persille, linfrø og resten av løken og bland godt sammen.

  3. Lag små “boller” (golfballstørrelse) av falafelblandingen med hendene, og rull dem i sesamfrø og legg dem på et dehydratorbrett.

  4. Settes inn i dehydrator i 6 timer ved 46 grader.

 

Sesam Dressing:

Kjør alle ingrediensene i en hurtigblender og bland den til en glatt røre.

 

Grønnsaks bolle:

Plasser alle grønnsakene i en bolle, legg to falafelboller på toppen og hell sesamdressingen over.

 

Du får 18-20 falafel- kaker eller boller av denne oppskriften, og de vil holde seg i kjøleskapet i en lukket beholder i minst 2 uker.

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.