Ren Mat magasinet - Vår 2019 - Plantebasert



kr 49,00

På lager

Leveringstid 1-3 dager

Details:

Vårutgaven av Norges økologiske mat- og livsstilsmagasin har plantebasert fokus og helgrønne oppskrifter. Møt den veganske bonden som klarer seg fint uten husdyrgjødsel, markedshage-gründeren som dyrker grønnsaker der ingen skulle tro at noe kunne gro, og finn ut hva vårt fagpanel tror om kosthold og landbruk i Norge i 2050.

Detaljer

Vårutgaven av Norges økologiske mat- og livsstilsmagasin har plantebasert fokus og helgrønne oppskrifter. Møt den veganske bonden som klarer seg fint uten husdyrgjødsel, markedshage-gründeren som dyrker grønnsaker der ingen skulle tro at noe kunne gro, og finn ut hva vårt fagpanel tror om kosthold og landbruk i Norge i 2050.

 

I NORGE SPISER vi nå dobbelt så mye kjøtt som for 50 år siden. Importen av soya til husdyrfôr har økt i samme takt. Samtidig anbefaler Helsedirektoratet og forskningsrapporter oss å spise mer grønt og redusere kjøttforbruket. Hvordan ser da veien ut for matvaner og landbruk fremover?

 

"GRASLANDET" NORGE har tross alt bare fire prosent dyrkbar mark, (eller er det egentlig, sant? Les mer om markedshager nedenfor!) men en utmark som i stor grad står uutnyttet. Mennesker kan ikke fordøye gress. Ku, sau og geit har imidlertid et fordøyelsessystem som gjør at de kan nyttiggjøre seg gresset på områder som ellers ville stått ubrukt. Samtidig kan ingen dyr produsere mer energi enn det selv forbruker. Og hva når husdyra og produksjon av fôr opptar arealer som kunne vært benyttet til å dyrke menneskemat? Studier tyder på at selvforsyningsgraden i Norge – som i dag er lav og fallende – kan økes om vi produserer mer grønnsaker, poteter og matkorn fremfor kjøtt.

 

– IFØLGE NORDISK MINISTERRÅD kan vi oppnå stor grad av selvforsyning innad i Norden og redusere klimaavtrykket vårt innen 2030. Dette kan vi gjøre ved hjelp av regional og økologisk produksjon, men da må kjøttkonsumet ned. For noen innebærer bærekraftig livsstil et plantebasert kosthold, for andre handler det om å spise mindre og bedre, og velge lokalt, økologisk kjøtt av dyr som har hatt det godt. Uansett vil vi gjøre både egen helse og planeten en tjeneste ved å la grønnsakene få hovedrollen på tallerkenen litt oftere. Det håper vi å inspirere til gjennom denne utgaven, sier redaktør Kjersti Skar Staarvik.

 

For noen innebærer bærekraftig livsstil et plantebasert kosthold, for andre handler det om å spise mindre og bedre, og velge lokalt, økologisk kjøtt av dyr som har hatt det godt.

 

Dette kan du også lese om i Ren Mats vårutgave:

HVA SPISER VI I FREMTIDEN? Vi har samlet et fagpanel for å høre ulike meninger om hvordan kosthold og landbruk i Norge bør se ut i 2050. Har vi genmanipulerte kuer og fôr i et teknolandbruk, økologiske småbruk med mindre besetninger av norske urferaser, eller er husdyrene ute av bildet? Hva ligger på tallerkenen vår? Svar har vi fått både fra Animalia, Helsepersonell for plantebasert kosthold (HEPLA), Bonde- og småbrukarlaget og NOAH, med flere.

 

PLANTEBASERT OG SJØLBERGA: Er det mulig å både dyrke og forbedre jorden uten tilgang på husdyrgjødsel? Ja, sier Iain Tolhurst, en nestor innen vegansk jordbruk. – Vi kan produsere mye mer mat, på mye mindre land på denne måten, enn når du er avhengig av husdyrressurser, forteller han til Ren Mat.

 

PORTRETTET: ANJA BAKKEN RIISE: Mens den eldre generasjonen venter på at noen andre skal ta ansvaret for klimakrisen står Anja og flere andre unge på barrikadene for bærekraftig og rettferdig verden. Tromsøværingen er den yngste og første kvinnelige leder av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Om en mer bærekraftig hverdag mener hun; – Jeg er sikker på at det å ha superfreshe, nye ting hele tiden kommer til å bli litt tacky. Men vi har bedre tid, og mer tid til venner og familie.

 

Anja Bakken Riise

 

Leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise. Foto Renate Madsen/FIVH

 

GREENFLUENCERS: Møte jentene som bruker grønt engasjement til å inspirere deg og meg til å ta bærekraftige hverdagsvalg. Radical Broccoli, Anja Stang, Mia Frogner og Miriam Jøms tipser om små grep vi kan gjøre for å endre vår livsstil i en grønnere retning.

 

Greenfluencers

 Susanne og Anette Bastviken fra Radical Broccoli.

MARKEDSHAGER: Kanskje har vi potensiale til å dyrke matvekster utover de 4 prosentene vi anser som dyrkbart areal i Norge? Markedshager er en lavterskel metode for folk å komme seg inn i grønnsaksdyrking på med lave investeringer, lite areal og tilnærmet ingen maskiner. Vi har møtt Sofia Maria Bang Elm som tjener penger på squash, blomkål og purre der ingen skulle tro at noen kunne gro!

 

Markedshage

Sofia Maria Bang Elm fra Avdem Gardsgrønt.

 

BONDE PÅ TAKET: Brooklyn Grange Rooftop Farm I New York tar bokstavelig talt tak i egen by. Her kan urbane bønder dyrke løk og salat på verdens største takgård.

VERDEN VÅR: Bærekraftjournalist Alf Berg er utgavens kronikør. Han spør seg; hvor kommer forestillingen fra, at de som framsnakker plantebasert kost, er bøndenes fiender?

I vårutgaven får du også vårlige, helgrønne oppskrifter:

  • Plantebasert dagsmeny med hjemmelaget pålegg
  • Hjemmelagede energibarer fra Revir Oslo
  • Buddha bowl
  • Frittata med asparges
  • Squashburger med nypotetsalat og reddik
  • Rå maki med «blomkålris»
  • Enchiladas med søtpotet og bønner
  • Og mye mer

 

 

 

Tilleggsinformasjon

Produsert i land Norge