Detaljer
Naturens eget søtningsmiddel. Behold den søte smaken uten å ha dårlig samvittighet. Steviosa inneholder ikke energi (0 kcal), påvirker ikke blodsukkeret og er ikke skadelig for tennene.
Steviosa sukker er fremstilt av ekstrakt fra urten stevia rebaudiana, og sukkeralkoholen erytritol, som bl.a. finns naturlig i pærer og meloner. Steviosa sukker ligner sukker i både smak og konsistens, men er fem ganger søtere. Den dekker alle dine behov for søtning: Varme og kalde retter,drikker, kaker, desserter, smoothies, strø på grøt, frokostblandinger og bær etc.
Behovet for et sunt alternativ til sukker. Verden står midt inne i en fedme- og diabetesepidemi. Dette er en utvikling som har skjedd under stort påtrykk fra markedsføring av fettfri og fettfattig mat, med desto høyere innhold av karbohydrater, sukker og kunstig søtstoff. Alle er enige om at sukkerforbruket bør skjæres drastisk ned, men mange opplever det som vanskelig å kutte ut det søte. Hovedproblemet for de fleste er kanskje mangelen på gode alternativer. Stevia representerer en ny æra for alle oss søtmonser!
Det perfekte søtstoff. Stevia gir oss muligheten til å beholde den gode og søte smaken i kostholdet uten å ha dårlig samvittighet, eller være redd for overvekt og sykdommer. Stevia smaker ikke bare søtt, men er også naturlig, inneholder ikke energi (0 kalorier), påvirker ikke blodsukkeret og gir heller ikke hull i tennene. I følge litteraturen kan også stevia redusere suget etter alkohol, tobakk og andre stimuli. Det er vanskelig å tenke seg et mer ideelt søtstoff!
Hva sukker har som stevia ikke har. Sukker kan gi en bedre smak i sterke eller bitre drikker som kaffe. Sukker har en krystallisk struktur som gir form/konsistens til bakverk, og som øker den kremete konsistensen ved omrøring. Sukker mykner og bidrar til å jevne ut rører, feks. pannekakerøre, og forer gjær slik at deigen hever seg. Å oppnå en lett luftig eller ”fluffy” konsistens er lettere med sukker enn med stevia. Bakevarer brunes heller ikke så lett med stevia som med sukker – unntaket er kaker med sjokolade eller kakao, som gir en rik brun farge. Derfor anbefales det å dekorere kaker med noe frisk frukt, en kremaktig glassur eller en klatt med vispet fløte. Er du avhengig av å bruke sukker for å få til en god oppskrift, så anbefaler vi Cocosa® kokossukker som et sunnere alternativ: glykemisk indeks 35 (rårørsukker og hvitt sukker har GI på hhv 65 og 80).
Stevias sterke sider .Stevia kan i mange tilfeller fremheve smaken i mat og drikke bestående av frukt og bær, som i desserter og smoothies. Stevia holder seg stabil når den brukes i syrlig mat, og kan med stor suksess søte retter som inkluderer tomat og andre syrlige ingredienser. Smaken kommer godt frem når man blander med sitrusfrukt og tranebær. Stevia vil ikke misfarge maten og høy temperatur ødelegger ikke søteegenskapene. Du kan derfor bruke stevia i varme retter så vel som i bakverk. Stevia er delikat og smakfull i meieriprodukter som yoghurt, kefir, krem og iskrem. Den er ypperlig til søting av grøt og dressinger, og setter en utmerket smak til sjokolade og kakao, spesielt sammen med krem.
Ikke bruk “for mye”. Den vanligste nybegynnerfeilen er å bruke for mye stevia. Glem derfor ikke at 1 gram tilsvarer søtheten til cirka 300 gram sukker, som igjen tilsvarer 100 sukkerbiter! Den unike søtheten kan lett bli markant i nøytrale eller mildt krydrete/smakstilsatte retter. Da må man bruke stevia med måte, så man ikke overskygger den originale/milde smaken. Overdosering kan også gi en søt-bitter ettersmak som overskygger de andre smakene. For enkelte kan det ta noe tid å venne seg til smaken. Hvis du tilhører denne gruppen kan det være lurt å blande stevia med andre søtstoff i en mellomperiode, for eksempel med kokossukker eller erytritol. Brukt sammen med annet søtstoff tar stevia gjerne”annenposisjon” i smak, men bidrar likevel til å øke søtheten betydelig. Gå så gradvis over til kun å bruke ren stevia. Glem heller ikke at å erstatte stevia med sukker halvt eller delvis også kan gi et betydelig helse-bidrag i løpet av et år, for ikke å snakke om et liv.
Påvirker Steviosa blodsukkeret? Stevia har vært brukt i mer enn 1500 år som søtning og medisinplante i Paraguay uten rapporterte bivirkninger, og anslås å ha 150 millioner brukere på verdensbasis i dag. Studier har vist at stevia blir godt tolerert hos de med diabetes type 1 og 2, og vil enda til kunne redusere gjennomsnittlig blodsukker både hos dyr og mennesker med diabetes. Jeppesen og kollegaer har vist at stevias blodsukkerregulerende effekt kommer som følge av en direkte påvirkning av betacellenes utskillelse av insulin. Stevia har heller ikke negative effekter på blodsukker og insulinutskillelse hos friske personer. En fullstendig rapport over sikkerhet og effekt (inkludert blodsukker), som ligger til grunn for godkjennelsen av stevia i Europa, finns på linken til den europeiske steviaorganisasjonen EUSTAS: www.eustas.org/Steviol_glycosides_summary_application.pdf Her kan man lese: “Some pharmacological effects of very high doses (750 to 1500 mg/day steviol glycosides) were observed as decreased blood pressure in hypertension, and lowering of blood glucose in hyperglycemia. However, these high doses to provoke pharmacological effects will never been reached by the steviol glycosides used as a sweetener as only low amounts will be used, estimated to be 5-10 x lower than the amounts producing the pharmacological effects. Even then, only beneficial effects have been described, without an indication for the possible occurrence of hypotension or hypoglycemia.”
Steviosa sukker inneholder erytritol. Påvirker erytritol blodsukkeret? Først generelt om sukkeralkoholer. Det er hydrogenerte (behandlet med hydrogen) former av karbohydrater, men blir dårligere absorbert gjennom tynntarmen, og forholdsvis mer går til tjukktarmen for fermentering. Dette betyr at sukkeralkoholer generelt gir mindre nettoenergi enn karbohydrater, men likevel vil omtrent halvparten blir gjort om til glukose (druesukker). For de fleste sukkeralkoholene kan man regne at ett gram gir cirka to kcal, som betyr 0,5 gram netto glukose i blodbanen. Erytritol står i en særstilling siden et gram gir kun 0,2 kcal, som betyr en minimal mengde glukose på 0,05 g. Diabetikere og overvektige har blant annet brukt erytritol med gode erfaringer. Selv om andre sukkeralkoholer har liknende egenskaper, er de ikke på linje med det man opplever ved bruk av erytritol. Det tilfører svært lite energi og karbohydrater, og vil derfor ikke gi blodsukkersvingninger, hormonforstyrrelser og være opphav til lidelser som følge av dette. Inneholder 30 ml
Tilleggsinformasjon
Merke | Cocosa |
---|---|
Avansert filter | Vegan, Sukkerfri, Glutenfritt, Flytende |
Produsert i land | Norge |
Best før dato | 1. mar. 2026 |