Bokashi kjøkkenkompost - 2 bøtter og 1 kg strø



kr 1 410,00

Pris som konfigurert: kr 1 128,00

På lager

Leveringstid 1-3 dager

Details:

Bokashi start-kit pluss:
2 stk bokashibøtter med tappekran
1 kg bokashistrø
1 stk stapper til bokashibøtta
1 stk tappekopp til bokashivæske
kr 1 410,00

Pris som konfigurert: kr 1 128,00

kr 1 410,00

Pris som konfigurert: kr 1 128,00

Alternativer

* Påkrevde felt

Pris som konfigurert: kr 1 128,00

Detaljer

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker. Bokashi er lettvint, krever liten plass, lukter ikke vondt og passer like fint i byen som i hus med hage.

 

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.

 

I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale – som matavfallet ditt – i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp (men det skjer ingen forråtnelse) og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord siden, går omdanningen til jord svært raskt. Og all næring og energi føres tilbake til jorden.

 

 

1 kg bokashistrø holder i ca. 2–4 måneder for en familie på fire. Faktisk forbruk avhenger av størrelsen på husholdningen/ mengden matavfall. Holdbarhet er ett år fra pakkedato når strøet oppbevares mørkt, tørt og i romtemperatur/ ca. 18 grader.

 

Bøttas mål

Høyde: 31,5 cm (38,7 cm på base)

Bredde: 35,4 cm

Dybde: 28,2 cm

Volum: ca 15 liter

 

Resirkulert plast - Våre bokashibøtter er av 100 % resirkulert plast

 

Kompost

 

 

Det viktigste å tenke på når du skal begynne med bokashi, er hvordan du vil gjøre det når fermentert matavfall fra bokashibøtta skal blandes med jord/løv, for å bli jord. Det finnes flere løsninger.

 

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prosessen. Disse trinnene foregår i lufttette bokashibøtter, innendørs.

 

På trinn 3 skal fermentert matavfall fra bokashibøtta blandes med jord/løv for å bli jord. Fermentert bokashi kan graves rett i jorden på sommeren. Eller du kan blande bokashi med jord i en kasse av pallekarmer rett på bakken, i en plastkasse eller i en stor bøtte. Kassen/ bøtta kan stå ute eller inne, eller på balkongen, i boden eller garasjen. Hele året. Vi kaller det en «jordfabrikk».

 

Matavfall

 

 

TRINN 1: MATAVFALL OG STRØ I BOKASHIBØTTA

Trinn 1 er den perioden da du fyller matavfall i bokashibøtta en gang om dagen og strør over 2 ss bokashistrø PER LITER matavfall hver gang. Har du lite matavfall kan du godt putte det i bøtta bare annenhverdag, men ikke vent til det begynner å mugne/råtne, og ikke åpne bokashibøtta oftere enn én gang per dag. Bokashimikrobene i bøtta vil ha det så lufttett som mulig.

 

Har du bokashibøtte med rist i bunnen og tappekran, kan du en–to ganger i uken tappe ut bokashi gjødselvæske. Tynn den ut med vann ca. 1:100 (én dl i en 10-liters bøtte med vann) og bruk den som flytende gjødsel i hagen.

 

 

Du trenger en beholder med lokk på kjøkkenbenken hvor du kan samle opp matavfall i løpet av dagen, slik at du kan tømme i bokashibøtta bare én gang daglig. En isboks, kommunens kjøkkenbeholder for matavfall, en krukke med lokk eller en gammel kjele funker fint.

 

Det er viktig at det er lokk på beholderen, så ikke fluer o.l. legger egg på matavfallet i løpet av dagen. Ettersom bokashi er en kald omdanningsprosess, kan flueegg overleve prosessen og du kan oppleve å få fluer i kompostjorden siden. Det er ikke farlig, de er ikke skadedyr og vil fly avsted, men kan være greit å unngå?

 

TRINN 2: TO UKER FERMENTERING INNE

Når en bokashibøtte er full, skal den stå med lokket på innendørs i to uker (eller mer). Dette er bokashiprosessens trinn 2. Det eneste du bør tenke på i denen perioden er at bøtta ikke må stpå for kaldt: 18–25 grader er perfekt.

 

Bøtta er lufttett og lukter ikke. Våre bokashibøtter står til fermentering under skrivebordet. På kjøkkenet i Bergen står bøttene oppå hverandre: den underste bøtta fermenterer, mens den øverste blir fylt med matavfall daglig. Når den øverste er full, er innholdet i den nederste klart for å tømmes i jordfabrikken, og deretter bytter bøttene plass. Hos Nora og Henrik i Oslo (under) står bokashi til fermentering i bokhylla i stuen.

 

 

 

TRINN 3: KONTAKT MED JORD

Etter to uker (eller mer) fermentering innendørs skal matavfallet i bokashibøtta blandes med jord/løv for å bli omdannet til jord. Det kan skje inne eller ute hele året. Du kan grave fermentert bokashi rett i jorden på sommeren; eller blande den med jord i en kasse av pallekarmer, i en plastkasse eller stor bøtte. Kassen/ bøtta kan stå ute eller inne, eller på balkongen, i boden eller garasjen. Hele året. Vi kaller det en bokashi jordfabrikk.

 

Du trenger

  • pallekarmer eller en kasse/ bøtte (minimum 30 liter)
  • jord eller jord/løv (ca. 15 liter)
  • litt grillkull til å absorbere fuktighet (gjelder bøtte/ kasse med bunn)

 

For mer utfyllende kunnskap kan vi anbefale å kjøpe boken om bokashi - kompost for alle

 

Tilleggsinformasjon

Merke Bokashi
Produsert i land Norge